Hlavní obsah

Jeden z největších pokladů římských mincí vykopali jezevci

Obrovský poklad římských mincí objevili v jeskyni v severním Španělsku, a to díky hladovým jezevcům. Ti totiž ve snaze najít něco k snědku ryli tak hluboko, až se dostali k zakopanému bohatství. Archeologové věří, že se toho na místě objevu skrývá ještě mnohem více.

Foto: Alfonso Fanjul Peraza

Římské mince nalezené v jeskyni poblíž obce Grado

Článek

Jezevci, kteří se patrně chtěli schovat v jeskyni před sněhem a hledali zde něco k snědku, se prohrabali k mimořádnému archeologickému objevu.

Poblíž obce Grado v oblasti Asturijského knížectví se jim podařilo vykopat jeden z největších pokladů starověkých římských mincí, který kdy byl nalezen.

Protože ale jezevci mají pramalý zájem o archeologii, když se z ní neklube nic k snědku, svůj epochální objev opustili a vydali se zřejmě hledat štěstí jinam. A tak všechna sláva připadla archeologům, kteří se do jezevčí jeskyně dostali později.

Hraniční oblast, kam přišel kmen původem z Čech

Poklad čítá 209 římských mincí z konce 5. století, tedy období, kdy římská civilizace ztrácela v Asturii půdu pod nohama a prohrávala v boji proti germánským kmenům.

Mince, které se v pokladu našly, byly vyraženy v rozličných mincovnách od Londýna po Konstantinopol a jsou vyrobeny z mědi a bronzu. Největší, desetigramové římské follisy vyražené v Londýně pak obsahují čtyři procenta stříbra.

Výběr archeologických objevů roku 2021. Od prstenu proti kocovině až po největší egyptské město

Věda a školy

Není to poprvé, co archeologové objevili římský poklad v kopcích okolo Grada. Ve 30. letech se jim v lokalitě podařilo nalézt 14 zlatých mincí z období vlády císaře Konstantina.

Nejstarší mince se zrodily u Žluté řeky

Věda a školy

„Množství význačných nálezů, které zde byly objeveny, dokládá, že tato lokalita na hranicích římského impéria byla místem častých konfliktů,“ domnívá se pro list El País archeolog Alfonso Fanjul.

Jezevčí nález je pak podle něj zase dokladem doby, kdy se do oblasti okolo Grada dostali Svébové, velký germánský kmen původně se vyskytující okolo Labe na území nynější České republiky a Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám