Hlavní obsah

Raketoplán Discovery vyletí 13. července

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve čtvrtek oznámil, že plánuje vypuštění raketoplánu Discovery na 13. července. Půjde o první start raketoplánu od pádu Columbie v únoru 2003. Discovery měl vzlétnout do vesmíru původně v květnu, ale NASA v dubnu pozastavila přípravné práce, aby získala čas na úpravu palivové nádrže.

Článek

Nádrž se silně podchlazeným palivem byla příčinou katastrofy Columbie. Kus izolační pěny odlomený od nádrže zasáhl při startu spodní část levého křídla a porušil keramickou tepelnou ochranu. Při návratu Columbie do atmosféry se porušená část křídla teplem roztrhla a způsobila rozpad stroje nad západním pobřežím Spojených států. V troskách zahynulo všech sedm členů posádky.

Discovery vzlétne, přestože NASA plně nevyhověla bezpečnostním opatřením, která experti navrhli po havárii Columbie. Ze závěrů odborného týmu však také vyplynulo, že dostupná data ukazují, že raketoplány jsou pro nové lety bezpečné.

Expertní skupina uvedla, že NASA nevyloučila možnost, že by nějaký úlomek mohl narazit do vnější palivové nádrže a poškodit plavidlo tak, jako se to stalo v případě Columbie. Vesmírná agentura prý rovněž nevytvořila spolehlivý systém, který by umožnil opravit raketoplán během letu.

Reklama

Související témata:

Související články

Test potvrdil: Columbii zahubila odpadlá izolace

Američtí vědci s vysokou jistotou potvrdili příčinu zkázy raketoplánu Columbia, který se letos 1. února rozpadl při sestupu do zemské atmosféry. Test, který...

Devět expertů NASA odstoupilo kvůli Columbii

Všech devět členů Poradního sboru pro bezpečnost letectví (ASAP), který je pomocným orgánem amerického NASA, odstoupilo v úterý z funkcí. Podle středeční...

Výběr článků

Načítám