Hlavní obsah

Průzkumné vozítko vytvořilo na Marsu neslušný obrazec

Novinky, vps

Vozítka Spirit a Opportunity amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se dostala po devíti letech od přistání na Marsu opět do popředí zájmu. Není to ovšem díky převratnému objevu, ale kvůli obrazci, který jedno z vozítek na povrchu Marsu vytvořilo. Připomíná totiž mužské přirození.

BEZ KOMENTÁŘE: Vozítko vytvořilo na Marsu neslušný obrazec

 
Článek

Podle britského listu Daily Mail byl snímek pořízen vozítkem Spirit v březnu roku 2004, tedy krátce poté, co sonda 4. ledna stejného roku na rudé planetě přistála. Vozítko Opportunity dosedlo na Mars o tři týdny později. Předpokládá se, že obrazec vznikl, když se vozítko snažilo najít novou cestu a otáčelo se v kruzích.

Snímku si na oficiálních stránkách NASA všimli v úterý uživatelé sociální sítě Reddit. Komická fotografie se okamžitě začala šířit jako lavina, což mělo podle serveru The Huffington Post za následek přetížení a nedostupnost stránek NASA.

Uvádí se, že v NASA o snímku věděli, měl kolovat jako vtípek mezi zaměstnanci. Úřad po provalení tohoto vtipu zareagoval v humorném duchu celé situace. Fotografii nestáhl, ale podle listu Daily Mail ji nahrál v ještě větším rozlišení.

Snímek nakonec vyměnili

V době vydání článku už ale byla fotografie na stránkách Laboratoře proudového pohonu, která se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny v rámci NASA, vyměněna za jinou.

Spirit a Opportunity jsou součástí mise Mars Exploration Rover, jejímž hlavním cílem bylo hledat důkazy výskytu vody na Marsu. Sondy přistály na opačných stranách planety, a zatímco Opportunity po Marsu jezdí dodnes, Spirit v roce 2009 uvízl v měkkém povrchu a jeho mise byla o dva roky později ukončena.

Reklama

Výběr článků

Načítám