Hlavní obsah

Postupný konec kokainových hrochů, úřady je kastrují

Část skupiny hrochů, které do Kolumbie nechal přivézt samotný Pablo Escobar, byla sterilizována. Z celkem 80 zvířat se tak stalo zatím u 24 jedinců. Podle ochránců životního prostředí jsou nelegálně přivezení hroši hrozbou pro původní faunu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Escobarovi hroši na jeho někdejší farmě v roce 2009Video: Reuters

 
Článek

Hrochy nechal přivézt narkobaron přes půl světa z Afriky v osmdesátých letech minulého století. Měli být chloubou jeho soukromého safari, po smrti Escobara v roce 1993 si ale úřady začaly lámat hlavu s tím, kam obří sudokopytníky umístí.

Zatímco ostatní zvířata byla převezena do různých zoologických zahrad po celé zemi, hroši na místě zůstali. Jejich převoz by byl logisticky velmi náročný. „Prostě je tam tehdy nechali, asi si mysleli, že bez lidské pomoci vyhynou, stal se ale opak a hroši se za ty roky rozmnožili,” uvedla kolumbijská bioložka Nataly Castelblancová.

Narkobaron Escobar nepromíjel. Mstil se také v Maďarsku

Evropa

Hroší komunita dodnes žije asi 250 kilometrů severozápadně od Bogoty a tvoří největší stádo hrochů žijící mimo Afriku. Mnozí ochránci přírody dokonce vedou kampaň za jejich vybití. Argumentují zejména tím, že v oblasti okolo řeky Magdalena nemají prakticky žádné přirozené predátory vytlačují původní faunu jako třeba kapustňáky, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Hroši jsou nebezpečím třeba pro kapustňáky.

Úřady se ale rozhodly pro mírnější zásah a více než čtvrtina zvířat je nyní už sterilizovaná. „Kokainoví hroši” jsou tak zřejmě poslední kolumbijskou generací těchto zvířat, která se běžně dožívají okolo 40 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám