Hlavní obsah

Polská kachna zabránila americké raketě trefit sovětský tank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuriózní příhoda z ostrých střeleb amerických vojáků se odehrála na cvičišti Drawsko Pomorskie v severozápadním Polsku. Letící pták shodou okolností zkřížil dráhu protitankové raketě TOW těsně před zásahem do terče v podobě vyřazeného tanku T-55 sovětské konstrukce, který se vyráběl licenčně i v komunistickém Polsku a Československu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Vše zachytila termovizní kamera zaměřovače amerického bojového vozidla pěchoty M2A2 Bradley, jehož posádka raketu na tank vypálila. Záběry se objevily na sociálních sítích, odkud se dostaly i do ruských a běloruských médií.

„Střet nepřečkala ani raketa, ani kachna – výbuch té první nenechal skoro nic z té druhé,“ poznamenal server Tut.by.

Dodal, že srážky s ptáky bývají pohromou letectví, občas končí i katastrofou a oběťmi na životech. Případ „zachycení“ rakety kachnou ale ještě zaznamenán nebyl.

Kdosi namaloval nápis T-34 na ledního medvěda

Koktejl

Jednotky ze Spojených států a dalších zemí Severoatlantické aliance byly do Polska a Pobaltí vyslány k posílení východního křídla NATO po ruské anexi Krymu a po rozpoutání konfliktu na východě Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám