Hlavní obsah

Policie našla starou knihu vázanou v lidské kůži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LEEDS

Tři sta let stará kniha vázaná pravděpodobně v lidské kůži byla nalezena na ulici v severoanglickém Leedsu. Oznámila to v sobotu britská policie, podle níž kniha možná vypadla zlodějům z nakradeného lupu.

Článek

Kriminalisté se nyní snaží najít stopy k jejímu vlastníkovi a jsou přesvědčeni, že kniha byla vzata z některého z domů v okolí.

Většina textu je psána francouzsky, a je známo, že v 18. a 19. století nebylo neobvyklé vázat knihy do lidské kůže, napsala agentura AP. Tato praxe má odborný název antropodermická bibliopegie (knihvazačství do lidské kůže) a praktikovala se například u soudních zápisů hrdelních rozsudků, které byly baleny do kůže vrahů. Také anatomické knihy byly občas vázány do kůží pitvaných mrtvol.

Nacisté byli obviňováni, že během druhé světové války vázali knihy nebo vyráběli jiné předměty z kůže obětí holokaustu, zahubených v koncentračních táborech.

Leedská policie charakterizovala knihu jako ručně psanou černým inkoustem, datovanou přibližně do 18. století, a vyzvala kohokoli, kdo by byl schopen podat informace o jejím majiteli, aby se přihlásil. Snímky knihy byly zveřejněny na internetové stránce policie. Nebyly však zveřejněny žádné údaje, o čem kniha pojednává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám