Hlavní obsah

Pod slavným obrazem byla objevena Picassova skica

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaný objev se povedl vědcům z Chicagského institutu umění. Ti chtěli detailněji prozkoumat jedno ze slavných Picassových zátiší, když si díky rentgenovému snímkování povšimli dosud neobjevené malířovy skici.

Foto: Profimedia.cz

Picassovo zátiší, pod kterým vědci objevili skicu.

Článek

Svůj objev experti zveřejnili 21. července v magazínu SN Applied Sciences. Plátno kromě obrazu ukrývalo skicu, která zachycuje džbán, hrnek a „obdélníkový objekt, nejspíše noviny“ položené na něčem, co by mohl být stolek nebo židle.

O Picassovi je známo, že často maloval na plátna, která už předtím použil a skici zapracoval do svého nového díla. V tomto případě však malíř skicu zamaloval silnou vrstvou bílé barvy a až pak se pustil do díla.

Výzkumný tým objevenou skicu označil za „neobvyklou“. Díky překrytí bílou barvou neměl až doteď o existenci skici ani tušení.

Odborníci nechtěli spekulovat, proč Picasso skicu zamaloval, podotkli však, že obraz podobný náčrtku nyní visí v Göteborgském muzeu umění ve Švédsku. Zátiší se skrytou skicou namaloval Picasso v roce 1922 a věnoval ho své přítelkyni, spisovatelce Gertrude Steinové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám