Hlavní obsah

Po Táboře poskakoval klokan. Tornádo ho nepřineslo, vyloučila policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Nečekaná podívaná se v uplynulých dnech naskytla obyvatelům jihočeského Tábora. Po ulici poskakoval bezprizorní klokan, který zřejmě utekl jednomu z místních chovatelů. O několik dní dříve byl nahlášen pohřešovaný klokan v Jihomoravském kraji, policie však vyloučila, že by vačnatec zdolal takovou vzdálenost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Klokana poprvé spatřili v okolí Tábora už v sobotu, podle informací policie ale zvíře neuteklo z nedaleké zoo v obci Větrovy. V pondělí ráno klokana natočil jeden ze strážníků Miroslav Moudrý a video následně umístil na sociální sítě. Strážníkům se vzhledem k plachosti zvířete nepodařilo klokana odchytit.

Strážníkům se ozval i chovatel z Moravské Nové Vsi, kde řádilo ve čtvrtek tornádo. Pravděpodobnější ale je, že patří chovateli z nedalekých Radimovic u Tábora, které jsou vzdálené asi sedm kilometrů, kdežto Moravská Nová Ves leží přibližně 220 kilometrů daleko. Klokan by musel tuto vzdálenost zdolat za dva dny.

Po slovenském lázeňském městě se toulala zebra

Koktejl

„Poprvé byl zaznamenán jeho pohyb v sobotu nedaleko zoologické zahrady ve Větrovech, takže jsme mysleli, že utekl odtud. To se ale nepotvrdilo. Od té doby se nám ozvali dva chovatelé, jeden právě z Moravy a jeden z nedalekých Radimovic. Je pravděpodobnější, že zvíře bude odtud, ale zatím jsme ho nechytili, takže nemůžeme dělat závěry,“ sdělil Právu mluvčí táborských strážníků Pavel Šimek. Později policie možnost, že by snad klokan pocházel skutečně z Moravy, vyloučila.

Připraveni pomoci s odchytem jsou také v Zoo Tábor. „Lidé se o svou bezpečnost obávat nemusejí, v ohrožení je pouze klokan. Pokud najde vodu i pastvu, měl by přežít. Problém nastává, pokud teplota klesne pod deset stupňů Celsia. Zimu by nepřežil,“ uvedl ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

V pondělí odpoledne Novinkám městská policie potvrdila, že klokan je stále „na útěku“, dost možná už se ale vrací směrem k majiteli. Městští policisté žádají lidi, aby pokud klokana v Táboře nebo v jeho okolí zahlédnou, volali na linku 156 nebo na stálou službu 381 253 008.

Reklama

Výběr článků

Načítám