Hlavní obsah

Po potopení jachty bojoval Australan několik hodin o život své dcery

Minulou neděli se nedaleko západního australského pobřeží potopila jachta mířící na jeden z nedalekých ostrovů. Pětici lidí se podařilo přežít na moři několik hodin do záchrany. Obzvlášť dramatické chvilky si prožil Glenn Anderson se svou jedenáctiletou dcerou Ruby, které vlny oddělily od ostatních. Anderson celou dobu bojoval o život své dcery.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Anderson se se svou dcerou vydal na tříměsíční expedici, jež vedla z jihozápadního Basseltonu do Exmouthu na severním výběžku západního pobřeží Austrálie.

Společnost jim dělali další členové posádky, jejichž jména australská média nezmiňují, 32letý muž a dvě ženy ve věku 32 a 35 let. Kromě toho na palubě nesměl chybět ani miláček rodiny – devítiměsíční štěně Banjo.

Glenn Anderson se svou dcerou Ruby

V neděli dopoledne byla jejich jachta na cestě z ostrova Rottnest Island směrem na Sandy Cape a musela vzdorovat silným větrům o síle kolem 40 uzlů (zhruba 74 kilometrů za hodinu). Vlny, které se tvořily, byly na jedenáctimetrové plavidlo příliš.

Anderson byl se svou dcerou zrovna v kokpitu jachty, když jedna z vln plachetnici převrátila. „Bylo to jako ve filmu, stěžeň šel dolů během několika minut,“ uvedl Anderson pro server australské televizní stanice 9news.

Při převrácení lodě si Anderson rozsekl čelo a malá Ruby si zlomila nohu na dvou místech. Otec stihl sebrat záchranné vesty a posádka vyslat signál SOS a aktivovat nouzový maják. Po pěti minutách byli všichni ve vodě a jachta klesala ke dnu. S ní bohužel i pes Banjo, který byl v době potopení lodi neznámo kde.

Ve vodě urazili pět kilometrů

Mohutné vlny brzy oddělily Andersona a Ruby od zbytku posádky. Otec se ze všech sil snažil udržet svou vyčerpanou dceru nad hladinou a alespoň se pokusit zamířit s ní směrem k pobřeží. Mezitím odstartovala pátrací akce, do které se zapojilo několik člunů pobřežní stráže, vrtulník a pátrací letadlo.

Rybáře zachránili poté, co strávil týden na moři jen v chladícím boxu

Koktejl

Trojici z posádky se podařilo najít po dvou hodinách. Anderson s dcerou byli nalezeni o pár desítek minut později.

Od místa potopení lodi urazila dvojice zhruba pět kilometrů. Od pobřeží byli vzdáleni zhruba 200 metrů. Ruby byla těžce podchlazená. „Jakmile se dostala do záchranného člunu, sotva mohla mluvit. Byla tak podchlazená, že jí záchranáři nemohli z prstu změřit teplotu,“ uvedl Anderson.

V záchranném kruhu přežil na moři bez jídla a pitné vody čtyři dny

Koktejl

Dívka je nyní v nemocnici, není však v ohrožení života. Australské úřady připomněly, že záchranná akce byla úspěšná díky tomu, že posádka se zachovala tak, jak měla. Byla vybavena záchrannými vestami a nouzovým majákem, který odesílal informace o jejich poloze.

„Nemůžu dostatečně projevit svou vděčnost. Nemůžu to vyjádřit slovy,“ uvedl dojatý Anderson směrem k záchranářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám