Hlavní obsah

Pacient zemřel na nemocniční chodbě, deset hodin si ho nikdo nevšímal

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Zdrcení rodiče se rozhořčili nad nehumánností, se kterou zdravotní personál nechal nedůstojně zemřít jejich syna na podlaze nemocniční chodby. Odtajněné záběry bezpečnostní kamery ukázaly, jak personál v protialkoholní léčebně v anglickém Manchesteru s poklidem deset hodin překračoval tělo pacienta v domnění, že pouze spí. Případ se udál v loňském roce, teprve nyní však byly zveřejněny záběry z nemocnice.

Článek

Záběry bezpečnostní kamery odhalily, jak ošetřovatelé z oddělení Edale House v manchesterské nemocnici zanedbali péči o 41letého Petera Thompsona. Na videu je vidět, jak jeho bezvládné tělo navíc táhli chodbou, jako by to bylo mrtvé zvíře.

Koroner pověřený pitvou v úterý u soudu prohlásil, že smrt tohoto dobrovolného pacienta, který se chtěl léčit ze své závislosti na alkoholu a drogách, byla naprosto zbytečná. Věří, že mohl žít, kdyby personál nezanedbal péči. Soud svým rozhodnutím jeho názor potvrdil. Tři zdravotníci angažovaní v případu tak nyní čelí kárnému řízení.

Smrtící koktejl

Peter Thompson požil alkohol v kombinaci s neuroleptiky. Pitva ukázala, že mu tento smrtící koktejl podpořený cirhózou jater způsobil smrt. Incident se stal v noci ze 3. na 4. dubna 2010. Thompsonovi byl uzavřen přístup na oddělení poté, co se vrátil s lahví vodky a odmítl se jí vzdát. Na chodbě usnul kolem osmé večer.

Zdravotníci se rozhodli, že ho tam nechají, aby se z kocoviny vyspal. Místo toho, aby ho ještě večer odvedli na pohotovost, nechali ho ležet pomočeného na podlaze a pouze vedle něj položili ručník. Vedoucí noční služby, Steve Soobhug uvedl, že nechat pacienta spát venku byla řádná metoda, jak si poradit s podobnou situací.

Kolegyně Dini Oyebadejoová uvedla, že pacienta během noci několikrát kontrolovala, ale až v 6:15 ráno ho objevila ztuhlého a vyhlásila poplach.

Nemocnice odmítá nařčení

„Ano, mohlo to být nebezpečné. O pacienta jsem měla starost, ale cítila jsem, že potřebuje spánek. Nechtěla jsem, aby vůbec opouštěl oddělení,“ odpověděla Oyebadejoová na otázku, zda nebylo nebezpečné nechat Thompsona v jeho stavu na podlaze.

„Toto byl ojedinělý případ, který nijak nevypovídá o kvalitě naší péče a míře důstojnosti, se kterou k našim pacientům přistupujeme. Rádi bychom se omluvili rodině Petera Thomase a jeho přátelům, a vyjádřili jim tak hlubokou lítost nad okolnostmi, za kterých zemřel,“ řekl mluvčí manchesterského ústavu sociální péče, pod který protialkoholní léčebna Edale House spadá.

Rodiče jsou znechucení

„To, co našemu Peterovi udělali, bylo naprosto nehumánní. Nedokážu uvěřit, že se něco podobného může ve 21. století stát. Nikdy těm lidem nebudu moci odpustit,“ řekl deníku Daily Mail Thompsonův 60letý otec Alan.

„Do tohoto týdne jsem si neuvědomovala rozsah zanedbání péče o mého otce. Obrátil se na ně s žádostí o pomoc a oni ho nechali umřít na chodbě. Jsem znechucená,“ řekla po vyšetřování Thompsonova 23letá dcera Carly.

Reklama

Výběr článků

Načítám