Hlavní obsah

Ovci málem zabila její přerostlá vlna

Canberra

Na pokraji smrti se ocitla ovce, kterou našel v půlce března turista na vrcholu hory v australském státě Victoria. Zvíře mělo na sobě neuvěřitelných 40 kilogramů vlny, kvůli čemuž se nemohlo postavit na nohy. Informovala o tom agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Ovce Alex měla na sobě 40 kilogramů vlnyVideo: AP

 
Článek

Turista okamžitě přivolal pracovníky útulku organizace Edgar´s Mission, kteří ovci odvezli a oholili. Dostala jméno Alex podle masivu Mount Alexander, kde byla nalezena. „Nejsem si jistá, jak dlouho tam chudinka ležela. Ale vím, že ji, podle délky rouna, nikdo nestříhal už mnoho let. A kdyby ji nenašli, tak by odešla z tohoto světa,“ popsala zakladatelka a ředitelka organizace Pam Ahernová.

Ostříhat Alex všechnu vlnu trvalo místní střihačce Holly Kendallové zhruba hodinu. Ta uvedla, že ovce byla při příjezdu zcela vyčerpaná. „U takto zarostlých ovcí je těžké vybrat, kde začít. Když jsme skončili, stále potřebovala pomoc, aby se postavila na nohy. Ale bylo vidět, že její oči jsou každou minutou jasnější.“

Podle Ahernové zvíře zřejmě jako mládě uprchlo z farmy. Stříhané nebylo prý nejméně šest let, pokud kdy vůbec.

Beran se celý život schovával v buši, vynesl rekordních 42 kilogramů vlny

Koktejl

Rekordmanem v objemu vlny na svém těle se stal v roce 2015 beran Chris. Ten nosil téměř 42kilogramovou zátěž. Jeho rouno skončilo v Národním muzeu Austrálie v Canberře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám