Hlavní obsah

Osiřelé medvídě hledá jméno a domov

CNN, Lenka Hloušková
TORONTO

Zoologická zahrada v Torontu hledá jméno pro tříměsíční bílé polární medvídě, které uteklo z mušky lovců v oblasti Ontaria. Podobné štěstí ale neměla matka, jež výstřelům podlehla. Zvířátko se dostalo do bezpečí až poté, co jej hodný šerif Wayne Menard odvezl nejdříve k sobě domů, posléze jej nechal přespat ve vězeňské cele.

Foto: Martina Žáčková

Návštěvníky provázel potemnělým zámkem například Rudolf Karel Eugen Bruntálský z Wrbna.

Článek

Do Toronta dorazilo medvídě letadlem a na cestě dvakrát přestupovalo. "Doufáme, že ho naučíme správně jíst a spát, to je pro něj nyní bez matky nejdůležitější," řekl k novému přírůstku ředitel zoo Bill Rapley. Zvíře vážící 12 kilogramů je stále v karanténě a veterináři jej několikrát denně krmí netučným masem a mlékem.

Návštěvníci zahrady ho podle plánů uvidí až ke konci tohoto měsíce. "Hledáme pro něj nejen jméno, ale i místo, kde najde nový domov. Úplně nejlepší by bylo, kdyby se dokázalo sžít s dvojicí polárních medvědů zachráněných před dvěma roky, kteří jsou nyní v Québeku," popisuje možné cesty sirotka Rapley.

Indiáni mají odstřel povolen

Zoo doufá, že se jim podaří zvíře úspěšně odchovat. Samice polárních medvědů se totiž v přírodě o potomky starají celé 2 roky. Mláďata samotná by v kritické době 24 měsíců v přírodě nepřežila. Matku zatím bezejmenného medvěděte zastřelili indiánští lovci v Hudsonově zálivu, jež mají k podobnému kroku vládní povolení. Maso zastřeleného zvířete ale musí vždy sloužit jen pro jejich potřebu.

V současnosti žije podle odborníků v Kanadě kolem 15 tisíc polárních medvědů. Jejich počet se zmenšuje - právě kvůli necitlivému lovu, na vině je však i globální oteplování a lidská činnost v oblasti ničící jejich životní prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám