Hlavní obsah

Orkán Xaver cloumal s letadly, přistání byla děsivá

Novinky, vps

Orkán Xaver, který ve čtvrtek zasáhl severní Evropu, zkomplikoval život pilotům letadel a také jejich pasažérům. Dosednout na ranvej v silném větru nebylo vůbec jednoduché a některá přistání se proto musela opakovat. Například Boeing 777 aerolinek Emirates byl po dvou neúspěšných pokusech o přistání na letišti v Birminghamu odkloněn na londýnský Gatwick.

BEZ KOMENTÁŘE: Neúspěšné pokusy o přistání Boeingu 777

 
Článek

Kromě velkého boeingu se na letišti v Birminghamu podařilo zachytit také přistání letounu Dash 8 společnosti Brussels Airlines.

Obě letadla klesala na ranvej špičkou natočenou do směru, z něhož foukal vítr. Slangově se této metodě říká „crabbing“ a používá se při silném bočním větru. Do souběžné polohy s dráhou se letadlo srovná až těsně před samotným dotykem se zemí.

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo Brussels Airlines po neúspěšném prvním pokusu nakonec přistálo

Zejména při pohledu na menší vrtulové letadlo se zdálo, že si s ním vítr při prvním pokusu o přistání vyloženě hraje. Podruhé už to ale vyšlo a pilot úspěšně dosedl na ranvej.

To se nedá říct o Boeingu 777, jenž byl na cestě z Dubaje. Jeho pokus o přistání sice vypadal nadějně, pilot ale na poslední chvíli letadlo zvednul. Už byl tak blízko země, že dokonce zvířil prach na dráze. Podruhé došlo ke zrušení přistání mnohem dříve, let byl poté odkloněn na letiště Gatwick.

Letadla nemohla za silného větru přistát

Ve čtvrtek ještě letadla v silném větru i přes potíže přistávala, v pátek už ale došlo ke zrušení stovek letů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám