Hlavní obsah

Opuštěnou turistickou cestu teď využívá vzácný irbis

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bychom hledali pozitivní stránku koronavirové pandemie, měli bychom zamířit mezi biology. Všude po celém světě se zvířata vydávají tam, kde dosud dominoval člověk. Nejinak tomu je i v horách nedaleko kazachstánské metropole Almaty. Tamním ochranářům se podařilo natočit vzácného irbise.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Během karantény se na turistickou cestu odvážili vzácní irbisovéVideo: Reuters

 
Článek

Velké almatinské jezero ležící v srdci pohoří Zailijský Alatau jižně od největšího kazašského města Almaty (dříve Alma Ata) i jeho okolí jsou oblíbenou turistickou destinací. Lidské hlasy a kroky až na pár výjimek v podobě ochranářů a biologů však dočasně utichly. Z okolních hor se tak níže vydávají i zvířata, které nebylo donedávna snadné spatřit.

Irbis, neboli sněžný levhart, patří mezi oficiální symboly Kazachstánu. V horách jižně od hlavního města však žije těchto ohrožených šelem pouhá dvacítka. Tato populace si na přítomnost člověka zvykla, přesto se ho straní.

„Je to unikátní populace, která se přizpůsobila člověku. Každý irbis tady pravděpodobně viděl lidi, auta, město. Vidí to všechno, jak mu to zabírá jeho prostředí,“ uvedl zoolog Alexej Gračjov, který pracuje v Nadaci pro ochranu irbisů.

Jak široký, tak dlouhý. Irbis se předvedl fotografovi ve skoku

Koktejl

Cesty kolem jezera se za normálních okolností hemží turisty,od 19. března, kdy kazašská vláda omezila možnosti vycházení, však jsou prázdné a tiché. Díky tomu se podařilo během posledních dvou měsíců několikrát zachytit nejméně tři irbise – jednoho samce a jednu samici s mládětem.

Do poloprázdné Bombaje se slétly tisíce plameňáků

Koktejl

Takové záběry jsme nečekali. Je to skoro na předměstí města,“ uvedl Gračjov. „Pro nás a další lidi, kteří chrání přírodu, je tohle šance využít krizi k lepšímu. Osvojit si přístup k ekosystému, při kterém bude proces urbanizace brát v úvahu zájmy divoce žijících zvířat,“ dodal Gračjov.

Reklama

Výběr článků

Načítám