Hlavní obsah

Do poloprázdné Bombaje se slétly tisíce plameňáků

Novinky, tcs

Zvířata vracející se do míst, která kvůli koronaviru člověk dočasně opustil, se stala již evergreenem této pandemie. Málokteré město však mohlo nabídnout tak úchvatné obrázky jako indická Bombaj, kam se slétly tisíce a tisíce plameňáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Plameňáci obsadili liduprázdnou BombajVideo: Reuters

 
Článek

Od října do dubna plameňáci oblastí západní Indie migrují běžně. Od osmdesátých let jsou pak v Bombaji vidět každoročně. Ovšem nikdy do města nepřilétli v takovém množství.

„Omezení pohybu umožnilo těmto ptákům klid ke hnízdění, nikdo je neruší, když se snaží sehnat potravu, a mají více životního prostoru,“ uvedl pro server Hindustan Times Deepak Apte, ředitel organizace Bombay Natural History Society. Organizace odhaduje, že se počet ptáků zvýšil nejméně o čtvrtinu.

Koronavirus pročistil ovzduší

Koronavirus

Lidé zavření ve svých bytech a domech tráví podle Apteho volný čas pozorováním plameňáků a focením nezvyklého množství těchto růžových majestátních ptáků, kteří se nyní odvážili i do míst, která za normálních okolností naprosto ovládají lidé.

Indie omezila zákaz pohybu 25. března. Trvat měl do neděle 3. května, ovšem vláda rozhodla o jeho prodloužení o dalších 14 dní, během kterých bude některá opatření postupně uvolňovat.

Znečištění vzduchu v Dillí překračuje rozsah měřících přístrojů

Svět

Jedním z nejviditelnějších důsledků opatření bylo pročištění vzduchu. Smog je jedním z největších problémů indických velkoměst. V hlavním městě Dillí například loni v listopadu hodnota prachových částic ve vzduchu přesáhla téměř dvojnásobně množství, které je považováno za nanejvýš nebezpečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám