Hlavní obsah

Ohořelá socha Melanie Trumpové byla vystavena v galerii

Novinky, Tomáš Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevěná socha první dámy Spojených států umístěná nedaleko slovinské Sevnice byla předmětem vášnivých debat od svého vzniku. Dílo následně 4. července neznámý pachatel zapálil. Ohořelá socha je nyní vystavena v galerii v přímořském městě Koper. Má reprezentovat politické napětí, které nyní v USA panuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Slovinsku vystavili ohořelou sochu Melanie TrumpovéVideo: Reuters

 
Článek

Sochu Melanie Trumpové v životní velikosti si u místního řezbáře Aleše Župovce objednal americký umělec Brad Downey. Nedaleko Sevnice bylo dílo umístěno od loňského července. Po roce ji ovšem někdo zapálil.

Cílem nebylo věrné zobrazení první dámy a výsledek pak mnohé rozlítil. Řada lidí to považovalo za nepodařené dílo nebo možná parodii.

Sochu Melanie Trumpové ve Slovinsku někdo zapálil

Koktejl

Obličej první dámy nebyl jasně rozpoznatelný, ovšem charakteristické modré šaty, které měla první dáma na inauguraci svého chotě, dávaly jasně najevo, koho socha představuje.

Downey se dožadoval vypátrání pachatelů, zejména proto, aby zjistil jejich motivaci a rozhovor s nimi chtěl promítat na výstavě. Žháři však dosud dopadeni nebyli a tak se výstava v slovinském Koperu chlubí pouze ohořelou Melanií.

Vztah Melanie Trumpové a Ivanky? Jeden pohled mluví za vše

Koktejl

Krom toho jsou tu k vidění i jiná Downeyho díla a plastové odlitky ohořelé sochy, které podle kurátora výstavy Karlo Hmeljaka dalšími „inkarnacemi rozporu díla jménem Melania“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám