Hlavní obsah

Obří krabi s rozpětím klepet 1,5 metru a váze 14 kilo ničí norský rybolov

Novinky, Jakub Herzán

Krab gigantických rozměrů, který měří až 1,5 metru a může vážit 14 kilogramů, ohrožuje norský ekosystém. Pochází původně ze severu Tichého oceánu. Kolem roku 1930 ho Rusové přenesli do Barentsova moře. Odtud se postupně rozšířil až k norským břehům.

Rybáři loví obří kraby pro jejich drahé maso

 
Článek

Rybáři z něj původně měli radost, protože jejich maso se dobře prodávalo. Pak se ale ukázalo, že krabi ve velkém likvidují plůdky ryb, a výnosy z jejich lovu proto klesají.

Výskyt gigantického kraba kamčatského není v norských vodách neobvyklý. Prvního rybáři vylovili už v sedmdesátých letech minulého století. Krab se ale neúnosně rozmnožil, nemá totiž v norských vodách přirozeného nepřítele.

Rybáři dostali od úřadu povolení tohoto giganta lovit jako kompenzaci za rybí úbytek, jeho maso se velmi výhodně prodává, otázkou je, zda tato situace nepřinese ekologické problémy.

Obří krabi s rozpětím klepet 1,5 metru

Vzhledem k tomu, že krab kamčatský nemá v norských vodách přirozeného nepřítele, vede se mu tam dobře. Jedinou regulaci jeho počtu tak představuje lov.

Ekologové nyní řeší, jak zabránit tomu, aby stovky kilometrů pobřeží byly posety  druhem, který do tamního ekosystému nepatří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám