Hlavní obsah

Nová reality show pobouřila Slovensko ještě před začátkem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Ještě žádná reality show nevyvolala na Slovensku tolik odmítavých až pobouřených reakcí diváků jako pořad Mojsejovci, který vysílá komerční televize Markíza. Odezvy hraničí doslova s hysterií. Rada pro televizní licence dostává denně několik stížností a na východě Slovenska vznikla občanské iniciativa Antimojsejovci, která žádá zastavení vysílání této kontroverzní relace.

Článek

Manželé Mojsejovi z Košic oslovili začátkem roku televizi Markíza s tím, že nabízejí dva milióny slovenských korun tomu, kdo s nimi prožije tři měsíce v jejich luxusním domě.

Musí se však řídit jejich pravidly, mezi které patří zákaz vycházení z domu, zákaz telefonování, zákaz sledování televize či poslechu rozhlasu. Vše, co se bude dít v domě Mojsejových, budou snímat kamery a diváci budou posílat textové zprávy pro svého favorita. Extravagantní milionáři postupně vyloučí soutěžící, podle vlastního uvážení, ale nedotknutelný je ten, kdo dostane nejvíc SMS hlasů.

Zatím televize Markíza odvysílala jen castingy, v nichž si manželé vybírali soutěžící z celého Slovenska. Reality show dosáhla sledovanost přes 1,5 miliónu diváků, ale část Slováků uráží chování účastníků soutěže, kteří jsou ochotni udělat cokoli, aby získali zmíněné dva milióny.  

Bez váhání do naha

Jedna ze soutěžících se například na výzvu Braňa Mojseje bez váhání svlékla donaha. Další soutěžící na výzvu nadával Mojsejovým, žena byla ochotna na tři měsíce opustit své 11leté dítě, jiný se vzdal své práce a další se pořezal na rukou a sypal si do ran sůl.

Do soutěže se přihlásilo 16 tisíc lidí. Manželé z nich vybírají dvanáct soutěžích, kteří se na tři měsíce nastěhují do jejich domu.

Předsedkyně Rady pro licence Valéria Agócsová potvrdila, že na základě stížností diváků rada zahájila správní řízení, které může skončit až zastavením pořadu. "Je možné, že došlo k porušení paragrafu o lidské důstojnosti a paragrafu na ochranu nezletilých," uvedla Agócsová.

Radě vadí i to, že v pořadu se objevují neslušná slova a soutěž je vysílána v hlavním vysílacím čase. Televize Markíza je ale přesvědčena, že pořad neponižuje lidskou důstojnost, naopak je atraktivní a divácky zajímavý.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Přihlásili byste se do soutěže Mojsejovci?

Anketa

Přihlásili byste se do soutěže Mojsejovci?
Ano
5,2 %
Ne
92,2 %
Nevím
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1812 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám