Hlavní obsah

Nevěděli, že kýble patří k výstavě. Zničili dílo za miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva návštěvníci výstavy moderního umění v hlavním městě Jižní Koreje Soulu omylem poničili umělecké dílo amerického streetartového umělce JonaOnea. Dílo zakoupila galerie v roce 2016 za 500 tisíc dolarů, tedy více než 11 miliónů korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Návštěvníci nedopatřením zničili moderní umělecké díloVideo: Reuters

 
Článek

Muž a žena ve věku kolem dvaceti let zašli na výstavu moderního umění, kde mohli návštěvníci obdivovat i dílo umělce, který vystupuje pod jménem JonOne. Jeho dílo nespočívalo jen v 7 metrů širokém a 240 centimetrů vysokém obraze, který byl vystavený, ale také v kýblech s barvou, štětci a plechovkami se sprejem, které byly pro jeho vytvoření použity.

Vězeň na útěku. Banksy zřejmě znovu tvořil

Koktejl

To právě zmátlo mladý jihokorejský pár. Mysleli si totiž, že se jedná o interaktivní součást výstavy a rozhodli se tak nabízený prostor využít. Dílo přemalovali, a tím pádem i poničili.

Wook Kang, ředitel výstavy, se prý již spojil s umělcem, aby se domluvili, jak poškozené dílo zrestaurují. Přestože škody, které se podařilo páru napáchat, jsou značné, neplánuje galerie proti návštěvníkům vznést jakékoliv obvinění.

V Číně prodávají sochu Buddhy s Trumpovou hlavou

Koktejl

„Udělali chybu, mysleli si, že se jedná o interaktivní část výstavy, za to je nelze vinit,“ řekl Kang pro agenturu Reuters. Galerie se od incidentu, který se udál 28. března, rozhodla opatřit veškeré graffiti velkou cedulí s nápisem „nedotýkejte se“.

Reklama

Výběr článků

Načítám