Hlavní obsah

Vězeň na útěku. Banksy zřejmě znovu tvořil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravděpodobně nové Banksyho dílo se objevilo v anglickém Readingu. Zdobí zeď bývalé věznice, kde byl v minulosti držen také spisovatel Oscar Wilde, a vyobrazuje trestance na útěku. Sám umělec pravost graffiti ještě nepotvrdil, podle odborníka jde ovšem o Banksyho typický rukopis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na zdi vězení v britském Readingu se objevila zřejmě malba od BanksyhoVideo: AP

 
Článek

Zločinec na útěku může podle BBC odkazovat právě na spisovatele Wildea, který ve vězení strávil dva roky života poté, co vyšel na světlo jeho poměr s básníkem Lordem Alfredem Douglasem. O svém pobytu napsal Baladu o žaláři v Readingu, která vyobrazuje brutalitu viktoriánského nápravného systému.

O Wildeovi se ve spojitosti s graffiti hovoří zejména proto, že se vyobrazený uprchlík spouští na laně z prostěradel, na jehož konci je uchycen psací stroj.

V Nottinghamu odstranili ze zdi domu Banksyho dílo a prodali jej

Kultura

Podle profesora Paula Gougha z univerzity v Bornemouthu se o autorství díla nedá takřka pochybovat. Malba je podle něj velmi přesvědčivá a musel ji zhotovit někdo, kdo má velkou zkušenost s tvořením během noci. „Vyžadovalo by to někoho hodně zkušeného, aby dokázal takto přesně kopírovat,“ vysvětlil Gough.

Proměnit v umělecký komplex

Věznice je od roku 2013 opuštěná, před dvěma lety se britská vláda rozhodla ji prodat. To se však nepodařilo a městská rada proto doufá, že by se mohl areál proměnit v umělecký komplex. Za tuto myšlenku se postavili například i herci Kenneth Branagh, Natalie Dormerová či Judi Denchová.

Podle Gougha může graffiti reflektovat právě tuto myšlenku. „Vzhledem k tomu psacímu stroji může jít také o komentář směrem k médiím či Facebooku,“ uvedl.

Podle Vince Johna z galerie 1loveart v Bristolu jde rovněž o příkladné Banksyho dílo. „Je humorné i politicky dráždivé. Je to skvělá práce a brilantní společenský komentář,“ řekl.

Banksyho variace na Moneta se v aukci prodala za 226 milionů korun

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám