Hlavní obsah

Největší veřejný záchod je v Japonsku uprostřed zahrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I vykonávání potřeby může být zážitek. Své o tom ví ve městě Ičihara v japonské prefektuře Čiba, kde se nachází veřejně přístupná prosklená wc kabinka uprostřed oplocené zahrady. Neotřelé místo se dokonce pyšní přívlastkem „největší veřejná toaleta na světě,” píše server Sora News 24.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Toaleta se nachází jen pár kroků od železniční stanice Itabu. Samotná kabinka je posazená pod obrovskou třešní, uprostřed oplocené zahrady o rozloze 200 metrů čtverečních.

Toaleta se nachází jen pár kroků od železniční stanice Itabu. Samotná kabinka je posazená pod obrovskou třešní, uprostřed oplocené zahrady o rozloze 200 metrů čtverečních.

Ačkoliv je kabinka zcela prosklená, díky oplocení si člověk může vychutnat výhled do zahrady bez pocitu, že by ho při vykonávání potřeby kdokoliv pozoroval. A kdyby se přece jenom styděl, je uvnitř rovněž závěs, kterým lze zakrýt všechny stěny.

Nevšední záchod byl na místo nainstalován v roce 2013 jako součást výstavy japonského architekta Sou Fujimota, jenž jím chtěl zpochybnit každodenní představy o veřejných a soukromých prostorech. Z malé nenápadné železniční stanice se díky němu brzy stalo známé místo napříč celým Japonskem.

Vychutnat si ho se vším všudy však nemohou všichni. Podle serveru Atlas Obscura se jedná výhradně o ženský záchod. Zahradu samotnou ale mohou navštívit i muži, tedy pokud právě není toaleta obsazena ženou. Potřebu pak mohou vykonat na menší, klasické toaletě, která se nachází opodál.

Reklama

Výběr článků

Načítám