Hlavní obsah

Nejstatečnější pes na světě zažene gepardy i slona

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kříženec australského honáckého psa a border kolie jménem Jasper je, alespoň podle svého majitele, tím nejstatečnějším hlídacím psem na světě. Bydlí totiž v Jihoafrické republice v blízkosti Krugerova parku, a tak není nouze o nezvané návštěvníky v podobě gepardů či slonů. Ani těch se však Jasper nezalekne.

Foto: Profimedia.cz

Australský honácký pes (ilustrační foto)

Článek

I když nemá žádné stádo na hlídání, Jasper má v sobě geny honáckého psa. A tak si své schopnosti rád cvičí na divoké zvěři, která se přiblíží k jeho teritoriu.

„Nedávno jsme tu měli dva gepardy, kteří se k nám dostali z rezervace. Normálně totiž bránu zavíráme jen na noc a přes den necháváme otevřeno,“ svěřil se deníku Daily Mail osmadvacetiletý majitel Jaspera William Davis.

Ten si netradiční setkání nahrál a podle svých slov byl připraven zakročit, kdyby se náhodou zvrtlo. „Přeci jen gepardi jsou mnohem rychlejší, a navíc byli dva,“ uvedl Davis.

Jaspera se snažil okřiknout, aby nechal obě šelmy na pokoji, ale pes byl ve svém živlu. Gepardi projevující zpočátku ležérní nezájem nakonec pozemek raději opustili. „Byl pak na sebe náležitě hrdý,“ dodal se smíchem na adresu Jaspera Davis.

Zaběhnutá fenka přežila v lesích tři mrazivé zimy

Koktejl

Připomněl ale rovněž, že gepardi nejsou známí tím, že by příliš útočili na domácí mazlíčky, a raději se i díky své křehčí konstituci fyzické konfrontaci vyhýbají. Kdyby se Jasper setkal s levharty či lvy, situace by zřejmě vypadala úplně jinak.

Ale Jasper si příliš velkou hlavu nedělá ani ze slona. Tam už ho však musí Davis krotit, aby se nadšený pes nepřimotal příliš blízko. Své honácké sklony si však Jasper bohatě nahrazuje alespoň se zatoulanými prasaty savanovými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám