Hlavní obsah

Nejluxusnější vězení světa zdobí graffiti za milión dolarů

Novinky, Barbora Vaníčková

Toužíte po nové plazmě, ale ne a ne na ni ušetřit? Milujete moderní umění, ale vaše příjmy vám neumožňují ani nechat si zarámovat obrázky z kalendáře? Žádný problém, nechte se uvěznit v Norsku, kde od 1. dubna zahajuje provoz zřejmě nejluxusnější nápravné zařízení na světě.

Článek

Nejedná se o aprílový žertík, norské vězení Halden Prison opravdu nabízí vybavení, které si nemůže dovolit každý. Každá cela je vybavena plazmovou televizí, vlastní koupelnou a novým moderním nábytkem. Místnosti obývá dohromady deset lidí, komfort je ale i tak poněkud zarážející, což dosvědčí například každý student, který kdy obýval pražské vysokoškolské koleje. Na těch se o toaletu a sprchy obvykle dělí větší počet lidí.

Halden Prison má kapacitu 252 osob a jedná se tak o druhé největší vězení v Norsku.

Pro sportovce, intelektuály i hudebníky

Samozřejmostí je zde tělocvična a fotbalové hřiště pro sportovce a knihovna a škola pro ty intelektuálně zaměřené. A pokud někdo trpí nezdolnou potřebou nazpívat baladu o těžkém osudu vězně, stačí zajít do špičkově vybaveného hudebního studia, jež nabízí vše od hudebních nástrojů až po nahrávací zařízení.

Okolí věznice nehyzdí žádné mříže a sama budova vypadá spíš jako galerie moderního umění, než místo pro trestance. A ani to zde nechybí, věznice je vyzdobena veselými odstíny barev, obrazy a graffiti od umělce Dolka, který má podobné renomé jako britský Banksy. Zdi vězení zkrášlil výjevy, které zlehčují postavení vězňů. Ať se odsouzení alespoň zasmějí, když už musí "hnít" v té nejluxusnější díře světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám