Hlavní obsah

Nečůrejte směrem do Ruska, vyzývá tabulka na norské hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U norsko-ruské hranice neznámí autoři umístili tabulku s výstrahou připomínající turistům s naléhavou potřebou či drzým odvážlivcům, že je tu zakázáno močit směrem na Rusko - a to pod hrozbou tučné pokuty, uvedla agentura AFP.

Foto: Mapy.cz

Článek

Tabulka sepsaná v angličtině se nachází na břehu řeky, která odděluje Norsko od Ruska. „Nečůrejte směrem do Ruska,” nabádá. Hned vedle je úřední tabulka s vyrozuměním, že daný úsek je sledován kamerami norské pohraniční policie.

„Nápis tam bezpochyby umístili lidé s dobrým úmyslem varovat kolemjdoucí, aby se nedopustili urážlivého chování,” řekl AFP komisař Jens-Arne Höilund, který tak potvrdil předchozí informaci serveru Barents Observer.

Přestupek, před kterým varuje tabulka, může vést k udělení pokuty ve výši až 3000 norských korun (asi 7400 Kč). Zákoutí vyhledávané turisty se nachází na břehu řeky Jakobselva, odkud je vidět nedaleké Rusko.

„Močení v přírodě nemusí být nutně urážlivé, ale záleží na hledisku. V daném místě spadá pod zákon, který zakazuje urážlivé chování na hranici,” vysvětlil Höilund. Norský zákon výslovně zakazuje „urážlivé chování na hranici vůči sousednímu státu či jeho úřadům”.

Soutěž v polehávání má novou vítězku. Dvojnásobně překonala rekord

Koktejl

Podle Höilunda, mezi jehož povinnosti patří dbát na dodržování dohod upravujících sousedské vztahy mezi Norskem a Ruskem, si ruské úřady nikdy nestěžovaly na chování, před kterým tabulka varuje. Barents Observer nicméně připomněl, že norští pohraničníci před několika lety zadrželi čtyři osoby poté, co házely kameny směrem do Ruska, a loni v zimě jedna žena dostala pokutu 8000 norských korun za to, že levou rukou překročila hranici - a zachytily ji při tom kamery. „Můžete si myslet, že je to přísné, ale předpisy uplatňujeme důsledně,” řekl komisař Höilund.

Norsko střeží v Arktidě severní hranici Severoatlantické aliance s Ruskem o délce 197,7 kilometru. Obě země historicky udržují dobré vztahy, v těch ale přibylo napětí po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym na jaře 2014.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám