Hlavní obsah

Soutěž v polehávání má novou vítězku. Dvojnásobně překonala rekord

Dubravka Aksičová se stala vítězkou soutěže v polehávání, která se tradičně koná u černohorské vesnice Donja Brezna. Na matraci pod širým nebem vydržela celých 117 hodin, čímž více než dvojnásobně překonala dosavadní rekord, informoval veřejnoprávní rozhlas a televize RTCG. Černohorci bývají terčem vtipů kvůli své údajné lenosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Vítězka Duda Aksičová 117 hodin, ale pouze pět minut předtím gentlemansky odstoupil Nikola Boškovič, 115 hodin vydržel Marko Vučkovič. Všichni jsou morálními vítězi,“ uvedla na svém instagramovém účtu etnovesnice Montenegro, kde se recesistické klání konalo.

Podle pravidel je závodníkům dovoleno spát, číst si, jíst a pít. Po zkušenostech z minulých ročníků bylo letos závodníkům umožněno, aby si jednou za osm hodin odskočili na záchod. Podle organizátora klání Radoje Blagojeviče byla možná tato skutečnost důvodem, proč se podařilo překonat rekord tolika závodníkům. Dosavadní šampion ještě před změnou pravidel zvládl polehávat „pouhých“ 52 hodin.

Výherkyně si za svůj mimořádný výkon odnesla cenu 300 eur (7660 korun). „Přihlásila jsem se, abych si odpočinula,“ řekla agentuře Anadolu ještě v průběhu závodu Aksičová. Připustila ale, že ji nalákala i možnost slušné peněžité odměny.

Soutěž v polehávání začal Blagojevič organizovat před deseti lety proto, aby vtipným způsobem upozornil na stereotypní vnímání Černohorců jako lenochů. „Tento závod poslouží k tomu, aby se měnil tento stereotyp a abychom ukázali, že Černohorci i vleže mohou vydělávat peníze,“ řekl Blagojevič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám