Hlavní obsah

Národní muzeum otevírá expozici Zázraky evoluce. Dominantou je největší krakatice na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostra plejtváka myšoka je od pátku po náročném restaurování opět přístupná návštěvníkům. Tento nejstarší exponát je vystavený v Národním muzeu společně s dalšími unikátními předměty ve zcela nové expozici Zázraky evoluce, jež vypráví poutavý příběh evoluce a představuje svět zvířat, tak jak ho lidé z muzeí běžně neznají.

Národní muzeum otevírá stálou expozici Zázraky evoluceVideo: Novinky

 
Článek

Nad hlavami doslova prolétávají ptáci či proplouvají ryby. Jde tak o jednu z nejmodernějších přírodovědeckých expozic v Evropě s neobyčejnou rozlohou 1500 m2.

Pracovníci připravovali novou výstavu dlouhých pět let ve spolupráci s odborníky, preparátory, umělci a IT specialisty.

Muzeum má více než tisíc pět set jedinečných a vzácných exponátů. Plejtváka myšoka doplňují zbrusu nové modely žraloka bílého nebo krakatice obrovské, která dosahuje délky až sedmnácti metrů.

Vzácné želvy v pražské zoo mají neustále úsměv na tváři

Koktejl

„Krakatice jsou mystičtí živočichové. Žijí v temných hlubinách moří a málokdy se je lidem podaří spatřit. Občas se vyplaví jen mrtvé tělo,“ popsal největší model krakatice obrovské na světě ředitel Národního muzea Michael Lukeš.

„Existuje pár snímků, kdy japonská ponorka zachytila samce, podle kterého jsme přesně vypreparovali tohoto živočicha, aby to byl věrný originál,“ dodal Lukeš.

Foto: Novinky

Nová expozice Národního muzea Zázraky evoluce.

Návštěvníci si tak mohou prohlédnout zvířata nejen v jejich přirozené velikosti, ale také v jejich přirozeném prostředí a pohybu.

Židovské muzeum v Praze slaví 115 let. Vlastní unikátní sbírky

Cestování

„Není to pouze o exponátech, ale o příběhu evoluce a přírody. Myslím si, že výstava je velmi zajímavá, barvitá a interaktivní. Každý si v ní najde to své,“ hodnotí ji Lukeš.

Foto: Novinky

Expozice pro veřejnost zahrnuje celkem šest sálů, které po sobě následují přesně v tom pořadí, jak se život na naší planetě vyvíjel. Počínaje bezobratlými živočichy přes svět ryb, obojživelníků, plazů, ptáků a v neposlední řadě i největších savců.

Návštěvníci si projdou živočišnou říši od nejmenšího exponátu kleštíka včelího s rozměry pod 1 mm až po ten největší, kterým je oblíbený plejtvák myšok dlouhý 22,5 metru.

Ředitelka Národní galerie Alicja Knastová: Musíme být otevřenější a přátelštější

Kultura

„Není to pouze o jednoduché lince projít si jeden sál po druhém. Máme zde různé odbočky, kde ukazujeme evoluční vývoj, ale i slepé uličky evoluce. Přibližujeme, jak se živočichové přizpůsobili životu na Zemi, “ popisuje Lukeš s tím, že kmen želvušek dokáže přežít i ve vesmíru.

Reklama

Výběr článků

Načítám