Hlavní obsah

Muži prorazila hlavu železná tyč, jako zázrakem přežil

Novinky, tcs

O obrovském štěstí může hovořit šestačtyřicetiletý Kamal Abdul Rahmán, který spadl z prvního patra domku nedaleko Jeruzaléma. Dopadl na železnou tyč, která mu prorazila lebku pod levým uchem a pod pravým okem vyjela ven. Lékařům se po dvou náročných operacích podařilo muže zachránit.

Foto: Nemocnice Hadasa

Snímek Rahmánovy lebky, kterou projela železná tyč.

Článek

Nehoda se odehrála zhruba před čtyřmi týdny, od té doby podstoupil Rahmán úspěšně dvě operace a nyní se svěřil serveru Jerusalem Post.

Šestačtyřicetiletý muž pracoval na domě, který staví pro svou rodinu. Zavrávoral a spadl z prvního patra. Říká se, že vám v takových chvílích projede hlavou spousta věcí. V Rahmánově případě to byla masivní železná tyč.

„Nemohl jsem se pohnout, takže jsem začal křičet o pomoc. Byl jsem při vědomí a necítil jsem žádnou bolest. Neumím to vysvětlit,“ popsal Rahmán. Okamžitě se k němu seběhla rodina. „Viděl jsem výrazy na jejich tvářích, ten šok a slyšel jsem je křičet. Uvědomil jsem si, že to musí být vážné,“ uvedl muž.

A bylo. Tyč prorazila Rahmánovi lebku skrz naskrz. Rodina zavolala záchranku a ta muže odvezla do nemocnice.

Lékaři Rahmána nejprve stabilizovali a pak začali zkoumat ránu. Snímky ukázaly, že tyč jako zázrakem minula tepny, které zásobují mozek krví. Báli se však, že tyč některé trhliny tepen skryla a ucpala. Jejím odstraněním by tak došlo k masivnímu krvácení.

„Ránu jsme analyzovali mnoho hodin a nakonec jsme tyč velmi opatrně vyndali,“ uvedl doktor Samuel Moscovici z neurochirurgického oddělení nemocnice, který byl v týmu lékařů, jenž muže operoval.

Kamal Abdul Rahmán s doktorem Moscovicim.

Během první operace vyndali lékaři Rahmánovi z hlavy tyč. Ukázalo se, že tepny byly skutečně poškozeny. „Zavřeli jsme oblast a čekali několik dní, než zmizí otok hlavy, abychom mohli analyzovat situaci a napravit škody, které zranění napáchalo,“ uvedl Moscovici.

Takhle dobrý konec je snem každého chirurga

Druhá operace trvala přes deset hodin, během které museli doktoři mimo jiné zastavit únik mozkomíšního moku a použít tuk z pacientova podbřišku k hermetickému uzavření lebky.

Žena spadla z balkónu na kovovou tyč, projela jí těsně vedle aorty

Koktejl

„Po operaci jsme byli optimističtí, ale nevěděli jsme, jak se pacient vzbudí,“ dodal Moscovici. Když Rahmán přišel k sobě, k radosti doktorů nevykazoval žádné známky poškození mozku.

„Určitě se dá říct, že to byl pacient, o kterém sní každý chirurgický tým,“ s úsměvem zakončil své vyprávění Moscovici. Minulý týden byl Rahmán propuštěn z nemocnice. „Nemám slov. Zachránili mou schopnost mluvit a chodit, zachránili mi život,“ uvedl vděčný muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám