Hlavní obsah

Muž s pěti ledvinami na kocoviny prý netrpí

Novinky, Barbora Sirová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beckenham

Roba Browna (42) z Beckenhamu v anglickém hrabství Kent můžeme považovat za zázrak přírody. Místo dvou ledvin jich má totiž hned pět. Přebytečné orgány ho ale značně omezují.

Foto: Profimedia.cz

Rob Brown

Článek

Jediná výhoda, jak Rob sám říká, je to, že nemívá kocoviny ani po vypití většího množství alkoholu. Jinak mu ale jeho přebývající orgány především komplikují život.

Doktoři mu roky tvrdili, že netrpí ničím jiným než chronickou bolestí zad. Až pak mu v nemocnici udělali důkladnější testy. Po prvních vyšetřeních mysleli, že by mohl mít ledvinové kameny. Ale pak si ho zavolali zpátky do nemocnice, kde mu sdělili překvapující výsledky. Rob má pět ledvin.

Foto: Profimedia.cz

Místo dvou ledvin má Brit těchto orgánů hned pět.

Podle všeho existuje ještě jeden muž, který má více než dvě ledviny, žije na Novém Zélandu. Žádné další případy ale známy nejsou. Robův stav tak nerozrušil jen jeho samotného, ale i lékaře.

Nedůvěru vzbudil Rob s novinkou u svých přátel. Musel jim dokonce ukázat snímky z nemocnice, aby mu jeho diagnózu uvěřili.

Lékaři si lámou hlavu

Ledviny slouží k odstranění nečistot z krve, které následně odcházejí z těla v podobě moči. Jsou dvě, každá na jedné straně dutiny břišní, a mívají tvar fazolí. Robovy ledviny však vypadají jako podkovy a drží pohromadě jako jeden masiv.

Ten je samozřejmě větší než pár běžných orgánů. Proto Angličan dlouhodobě trpí na bolesti zad a břicha. Někdy se jeho stav natolik zhorší, že se prý nemůže ani posadit.

Podle zprávy britského Daily Mailu by si Brown přál, aby mohl své přebytečné orgány dát těm, kteří je potřebují. Tak snadné to ale není. Lékaři si lámou hlavu nad tím, zda by bylo bezpečné část jeho pěti spojených ledvin odebrat a stále pokračují v testování pacienta, aby byli schopni určit další kroky léčby. Průběh komplikuje fakt, že nemají k dispozici žádné příklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám