Hlavní obsah

Moře ve Španělsku vyplavilo devítimetrovou krakatici

Novinky, vps

Na jedné z pláží ve španělské provincii Kantábrie našli minulý týden kolemjdoucí mrtvou krakatici, kterou vyplavilo moře. Podle španělských médií měřil hlavonožec i s chapadly devět metrů a vážil 180 kilogramů.

BEZ KOMENTÁŘE: Na španělské pláži našli obrovskou krakatici

 
Článek

Vědci určili, že se jedná o krakatici obrovskou, druhého největšího hlavonožce na světě. Větší je jen kalmar Hamiltonův. Podle současných znalostí a odhadů můžou krakatice dorůstat 13 metrů, kalmar pak ještě o metr více.

Nalezený exemplář byl ve velmi dobrém stavu. Odborníci ho převezli do oceánografického muzea v Santanderu, kde ho zmrazili, uvedla španělská verze serveru The Local. Aktuálně se rozhoduje, zda bude krakatice v muzeu vystavena pro veřejnost.

Existence krakatice byla potvrzena v roce 1867, živou se ji ale podařilo vyfotografovat až v roce 2004. O dva roky později natočila japonská expedice samici o velikosti 3,5 metru, kterou vytáhla na palubu své lodi. Hlavonožec ale krátce poté uhynul.

BEZ KOMENTÁŘE: Poprvé byla krakatice natočena v roce 2006Video: Reuters/National Museum of Nature and Science

V jejím přirozeném životním prostředí se pak podařilo vědcům krakatici zachytit až loni v červenci. Na záběrech zveřejněných letos v lednu natočili vědci tvora opředeného legendami v hloubce 600 metrů a následovali ho o 300 metrů níže. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Japonští vědci poprvé natočili obří krakatici v jejím přírodním prostředíVideo: Reuters/NHK/NEP/Discovery Channel

„Úlovek“ této expedice měřil odhadem tři metry, ale chyběla mu přední chapadla, s nimiž by dosahoval délky až osmi metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Obávaná obří krakatice není žádný dravec

Vytáhli ji novozélandští rybáři v březnu 2007, když v antarktickém Rossově moři lovili hlubokomořskými vlečnými sítěmi oblíbené konzumní ryby zubatky....

Výběr článků

Načítám