Hlavní obsah

Mladá finská premiérka se vyfotila bez podprsenky a rozdělila společnost

Novinky, Jakub Štěpánek

Čtyřiatřicetiletá finská premiérka Sanna Marinová rozpoutala na sociálních sítích žhavou debatu. Pro módní časopis se totiž nechala vyfotit pouze v saku s hlubokým výstřihem, což některé uživatele sociálních sítí notně pobouřilo. Vzápětí však vznikla také kampaň na podporu političky.

Foto: Profimedia.cz

Finská premiérka Sanna Marinová

Článek

Fotka Marinové v černém blejzru se objevila v časopise Trendi. Premiérka evidentně nezařadila do svého outfitu podprsenku a odhalenou hruď jí zdobí výrazný náhrdelník. Ačkoliv na fotografii není vidět prakticky nic, k čemu by snad potřeboval grafik hvězdičku, rozpoutala fotografie vášnivou debatu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Ylpeänä esittelemme: lokakuun Trendin kannessa loistaa mieletön @sannamarin 💪🖤⠀ ⠀ Pääministeri Sanna Marinilla on eturivin paikka esimerkkinä, esikuvana, asioiden muuttajana ja vaikuttajana. Työ on paineistettua, mutta hyvät unenlahjat ja rautaiset hermot auttavat. Mutta Marin tunnustaa myös, että uupumuksen tunteet saattavat tulla myöhemmin:⠀ ⠀ ”On selvää, että nämä vuodet jättävät jälkensä. Tämä ei ole tavallista työtä eikä tavanomaista elämää vaan raskasta monellakin tavalla. Voi olla, että paine ja uupumus kertyvät ja tulevat myöhemmin. Tilanteissa on ollut pakko laittaa tunteet sivuun, mutta kyllähän ne kasautuvat.” ⠀ ⠀ Lue kiinnostava haastattelu kokonaisuudessaan tänään lehtihyllyille saapuneesta Trendistä! Antoisia lukuhetkiä! 💎 ⠀ ⠀ Kuva: @jonaslundqvist⠀ Tyyli: @suvipout

Příspěvek sdílený Trendi & Lily (@trendimag), Říj 8, 2020 v 2:00 PDT

Zatímco jedni vidí ve fotografii neprofesionalitu, druzí naopak vyzdvihují odvahu političky, která se „netradičních” činů rozhodně nebojí. Sociální demokratka, ostatně nejmladší premiérka na světě, nedávno například propůjčila v rámci Dne dívek OSN svůj úřad 16leté studentce a bojovnici proti internetovému násilí.

Vášnivá debata

Fotografie na Instagramu rozdělila diskutující. Ti, kteří premiérku podporují, založili vlastní kampaň pod hashtagem #imwithsanna. Sociální síť tak plní fotky lidí v podobném outfitu a rozhodně nejde jen o ženy. Okruh příznivců navíc připomíná jiné vrcholné politiky, kteří se objevili v ne zrovna reprezentativních modelech.

Ruský prezident Vladimir Putin jel svlečený do půl těla na koni, bývalý australský premiér Tony Abbott byl zase zvěčněn na pláži v titěrných plavkách slipového typu. Finský europoslanec Teuvo Hakkarainen se zase vyfotil s odhaleným hrudníkem a jeho hlavu zdobila kšiltovka amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho volebním sloganem.

Tony Abbott v plavkách

Jedna z těchto fotek byla označena za nevhodnou. Která?

Mezi fanoušky političky naopak nepatří třiapadesátiletý finský podnikatel Aki Pyysing, který ve svém komentáři označil počínání premiérky za „vyhledávání pozornosti”, kritizoval její politiku a nezapomněl ani zesměšnit velikost poprsí Marinové, uvedl server Independent.

Jeho slova později sdíleli i dva členové opoziční středopravicové Národní koaliční strany. Oba však později příspěvek smazali, osmatřicetiletá Elina Lepomäki se za něj na svém twitterovém účtu později omluvila.

Finsko má nejmladší premiérku na světě, vyrůstala v „duhové” rodině

Evropa

Premiérka vyrůstala v rodině osob stejného pohlaví, tedy se svou matkou a její partnerkou. Sama řekla, že neměla jednoduché dětství, protože nemohla o svém zázemí otevřeně mluvit. Rodina se podle ní také potýkala s nedostatkem peněz.

Marinová vystudovala management na Univerzitě v Tampere a po studiích se hned vrhla do politiky. V roce 2012 byla zvolena do rady města Tampere a později zastávala post starostky města. Do finského parlamentu se dostala v roce 2015.

Anketa

Považujete outfit finské premiérky pro módní časopis s ohledem na její funkci za nevhodný?
Ano
5,8 %
Ne
94,2 %
Celkem hlasovalo 42819 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám