Hlavní obsah

Finsko má nejmladší premiérku na světě, vyrůstala v „duhové” rodině

– Helsinki

Finsko drží od úterního dne světový primát. Vládu této severské země povede 34letá sociální demokratka Sanna Marinová. Její nominaci ve 200členném parlamentu podpořilo 99 poslanců. Politička se tak stává nejmladší premiérkou na světě.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Finsko má nejmladší premiérku na světě, 34letou Sannu Marinovou.

Článek

„Chci vybudovat společnost, ve které se každé dítě může stát, kým bude chtít, a ve které všichni lidé mohou žít a zestárnout důstojně,“ napsala Marinová na Twitteru.

Marinová se tak stává jedenáctou úřadující premiérkou ve světě. Ženu v čele vlády má v současnosti Bangladéš, Norsko, Namibie, Srbsko, Nový Zéland, Island, Barbados, Rakousko, Dánsko a Belgie.

Neměla jednoduché dětství

Zpravodajský server BBC připomněl, že novopečená premiérka vyrůstala v rodině osob stejného pohlaví, tedy se svou matkou a její partnerkou. Sama řekla, že neměla jednoduché dětství, protože nemohla o svém zázemí otevřeně mluvit. Rodina se podle ní také potýkala s nedostatkem peněz.

Vystudovala management na Univerzitě v Tampere a hned se vrhla do politiky. V roce 2012 byla zvolena do rady města Tampere a později dokonce zastávala post starostky města. Do finského parlamentu se dostala v roce 2015.

Marinová není vdaná, má dítě se svým dlouholetým partnerem Markusem Räikkönenem.

Stávka a demise vlády  

V úřadu vystřídá dosavadního premiéra Anttiho Rinneho, jenž minulý týden podal demisi. Jeho vláda se dostala pod zvýšený tlak v souvislosti s dvoutýdenní stávkou poštovních úředníků, která se rozšířila i do letectví a dalších odvětví.

Po demisi Rinneho se všech pět stran, které tvoří vládní koalici, dohodlo, že budou pokračovat v prosazování společného programu. Zajímavostí je, že čtyři strany, které kromě sociálních demokratů budou v koalici spolupracovat, vedou převážně mladé ženy: Li Anderssonová (32) z Levicového svazu, Maria Ohisalová (34) ze Zeleného svazu, Anna-Maja Henrikssonová (55) ze Švédské lidové strany a Katri Kulmnuniová (32) z Finského středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám