Hlavní obsah

Meteory budou padat o srpnové noci

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V noci z 12. na 13. srpna bude nejlepší čas pro pozorování meteorů, kterým se lidově říká padající hvězdy. Uvidíme je jako světelné čáry na obloze. "Pozorovatelné budou hned po setmění kdekoli na obloze. Mělo by jich být 60 až 80 za hodinu," řekl Jakub Rozehnal z pražské Štefánikovy hvězdárny na Petříně.

Článek

Meteory, jež už nyní můžeme na obloze zahlédnout, i když zatím jen ojediněle, patří k meteorickému roji Perseid.

"Tělíska, která z meteorického proudu do zemské atmosféry vstupují, pocházejí z rozpadlé komety SwiftTuttle, objevené v roce 1862. Protože jde o relativně úzký proud částic, zdá se, jako by meteory vylétaly z jednoho místa na obloze.

Po celé obloze

Podle souhvězdí, v němž toto místo, tzv. radiant, leží, jsou jednotlivé roje pojmenovány. Proto Perseidy," informoval Rozehnal. Padající hvězdy uvidíme po celé obloze. Souhvězdí Persea je pak na severovýchodě nad obzorem.

Meteorologové doporučují padající hvězdy pozorovat na neosvětleném místě. Více jich bude vidět na venkově s temnou oblohou. Ve městech, kde ruší umělé osvětlení, jsou pozorovací podmínky horší.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Budete sledovat padající hvězdy?

Letošní pozorování nebude rušit Měsíc. Ten vychází až o půl druhé ráno a bude v té době už čtyři dny po poslední čtvrti. Stejné nebo lepší podmínky nastanou až v roce 2028.

Meteory jsou způsobeny drobnými částicemi meziplanetární hmoty. Vlétají do atmosféry rychlostí 60 kilometrů za sekundu a září ve výškách kolem sta kilometrů nad zemí. V řídkých vrstvách atmosféry se úplně rozpadnou, odpaří a na zemský povrch nedopadnou. Centimetrové tělísko tak může na krátkou dobu jedné sekundy přezářit všechny hvězdy na obloze a my je uvidíme jako světelnou čáru.

Z historie komety

Česká astronomická společnost uvádí, že kometu, která je zdrojem roje, objevili nezávisle na sobě Američané Lewis Swift a Horace Tuttle 16. a 19. července 1862.

Tato dvě data objevu a jména objevitelů má kometa proto, že Swift o svém pozorování původně neinformoval, protože byl přesvědčen, že pozoruje jen pár dní před tím nalezenou kometu Schmidt. To, že jde o zcela novou kometu, si uvědomil až po Tuttlově oznámení.

Kometa Swift-Tuttle je stejné velikosti jako asteroid, jenž vyhubil před 65 milióny lety dinosaury. Až do roku 1992 se zdálo, že Swift-Tuttle by se mohla srazit se Zemí už 14. srpna 2126. Nová data a výpočty o dráze komety však nakonec ukázaly, že žádné nebezpečí srážky Země s touto kometou nehrozí ještě nejméně další tisíciletí.

V roce 2126 projde tato kometa okolo Země ve vzdálenosti 24 miliónů kilometrů, ale v roce 3034 už to bude téměř zásah. Kometa se totiž Zemi přiblíží na 1,6 miliónu kilometrů, a bude tak od naší planety vzdálena jen čtyřikrát více než Měsíc.

Anketa

Budete sledovat padající hvězdy?
Ano
58,4 %
Ne
21,9 %
Nevím
19,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 517 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Austrálii dopadl na zem meteorit

Na západě Austrálie nedaleko města Walpole dopadl meteorit. Ve středu to potvrdila hvězdárna v Perthu. Místní lidé zahlédli velký a zářící předmět,...

V Antarktidě objevili kousek Marsu

Americkým vědcům se v Antarktidě podařilo najít meteorit, který na Zem nejspíš přiletěl ze čtvrté planety naší sluneční soustavy - z Marsu. Oznámili...

Výběr článků

Načítám