Hlavní obsah

Medvíďata Kubu a Tobyho čeká cesta do parku na Ukrajině

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medvíďata Kuba a Toby z brněnské zoologické zahrady se budou v nejbližší době stěhovat. Jejich novým domovem se stane ekopark v ukrajinském Charkově. Během svátků však budou medvíďata ještě v Brně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Medvíďata Toby a Kuba (vpravo) se budou z Brna stěhovat na Ukrajinu.

Článek

Brněnská medvíďata jsou prvními narozenými mláďaty medvěda kamčatského v České republice. Obývají expozici Beringie, kde jsou ve výběhu s matkou Kamčatkou. Otec Jelizar je v oddělené části výběhu, protože není vyloučeno, že by mohl mláďatům ublížit.

„Když se medvíďata v únoru 2012 narodila, byl o ně velký zájem ze strany některých zahrad, po roce ale tento zájem z nejrůznějších důvodů pominul a my jsme stáli před rozhodnutím, jak budeme situaci řešit. Samci po dosažení pohlavní dospělosti nemohou zůstat ve výběhu s matkou. Pokud by zůstali, museli bychom je kastrovat, což rozhodně nechceme, proto jsme rádi, že se našel zájemce na Ukrajině, i když se s nimi budeme loučit neradi,“ říká ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Matka Kamčatka (uprostřed) se svými mláďaty.

Feldmanův ekopark v Charkově je v současnosti budován, a to na obrovské ploše, která se podle ředitele nedá srovnat s žádnou zoologickou zahradou v Evropě. Součástí parku bude i zoologická zahrada a právě tam najdou Kuba a Toby nový domov.

„Po odjezdu medvíďat, která mohou mít nyní odhadem kolem 250 kilogramů, chceme naši rodinu dát znovu dohromady, a pokud budou mít opět mláďata, pokusili bychom se je odchovat již společně a pak se je pokusíme nechat pohromadě,“ doplnil ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám