Hlavní obsah

Malá konvička měla stát tisíce, prodala se však za desítky milionů

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská čajová konvička měřící 13 centimetrů předčila v aukci očekávání dramatickým způsobem. Aukční dům Duke's Auctioneers ji nacenil na 1000 až 2000 liber (zhruba 30 až 60 tisíc korun). V pondělí se však tento unikátní kus nádobí prodal za více než milion liber (30 milionů korun).

Foto: Duke Auctioneers

Malá konvička tisíckrát předčila očekávání aukčního domu.

Článek

Konvička světle zelené barvy byla nalezena během běžného naceňování starožitností v britském Dorsetu. Původní majitel uvedl, že konvička se u něj v rodině předávala z generace na generaci. Odkud ji však rodina získala, netuší.

Na výstavě pak konvička přitáhla pozornost stovek sběratelů a milovníků umění, uvádí BBC, která o prodeji informovala.

Podle známek, které na sobě nese, pochází konvička z období vlády císaře Čchien-lunga, který panoval v letech 1736 až 1795. Poklička konvičky je zdobena motivem broskve, jež byla v císařské Číně symbolem nesmrtelnosti a jednoty.

Foto: Duke Auctioneers

Čínská čajová konvička vynesla svému majiteli desítky milionů.

O vzácný kus nádobí v aukci konající se v Dorchesteru soupeřilo deset kupců z několika zemí, během deseti minut nakonec zvítězil nejmenovaný zájemce s nabídkou 800 tisíc liber, spolu s aukčními poplatky tak nakonec za konvičku zaplatí 1 040 000 liber (31 milionů korun).

„Aukčí síň byla nacpaná. Když se konvička vydražila, strhl se potlesk. Sdělil jsem výsledek původnímu majiteli a ten byl v naprostém šoku. Nemyslím, že to už dokázal vstřebat,“ uvedl Lee Young, expert aukčního domu na asijské umění.

Francouzce visel v kuchyni obraz za víc než 100 milionů

Koktejl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám