Hlavní obsah

Luskoun musel na testy, jeho pašerák měl koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O luskounech se spekuluje jako o možném mezičlánku v přenosu nového koronaviru z netopýra na člověka. Ať už je tento kriticky ohrožený druh mezičlánkem, nebo není, jisté je, že podobně jako kočky nebo primáti i luskouni se mohou koronavirem nakazit. Právě to nedávno zkomplikovalo vypuštění jednoho pašovaného zvířete zpět do divočiny. Pašerák měl koronavirus, a tak luskoun musel nejdříve na testy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Luskoun musel kvůli pozitivnímu pašerákovi na testy na koronavirusVideo: Reuters

 
Článek

Zvíře bylo objeveno minulý týden u pašeráka při zátahu v severovýchodním indickém státě Urísa.

Jak velí pravidla, byl muž jménem Singu Baske před předvedením k soudu nejprve otestován na koronavirus. Testy mu vyšly pozitivní, což znamenalo izolaci nejen pro pašeráka, ale i karanténu pro zhruba osm kilogramů vážící dvouleté zvíře.

Kvůli možnému přenosu covidu-19 mezi lidmi a těmito vzácnými a ohroženými zvířaty pak v pondělí udělali testy i luskounovi. Jak dopadly, zatím není známo.

Nemocný luskoun měl novoroční štěstí. Místo u pašeráka skončil v přírodě

Koktejl

Pokud by vyšly pozitivně, zůstane luskoun v péči úřadů, dokud nepřestane vykazovat nákazu. V opačném případě bude zvíře navráceno do volné přírody, konkrétně do rezervace Similipal, kde ho pašerák odchytil.

Za vybíjením zvířat stojí tradiční čínská medicína

Přestože byl v roce 2016 obchod s luskouny zakázán celosvětově, poptávka po jeho šupinách a mase je stále velká, zejména na černém trhu v Číně. Vysušené či opečené šupiny slouží v tradiční čínské medicíně jako prostředek na zmírnění paralýzy, k podpoře laktace či proti hnisu.

Koronavirus na člověka nejspíš přenesli luskouni

Svět

Maso luskouna je navíc v řadě zemí stále považováno za delikatesu, i proto je zvíře považováno za jeden z možných mezičlánků přenosu nového koronaviru SARS-CoV-2 z netopýra na člověka.

Luskouni bývají žádaným zbožím na takzvaných mokrých trzích. Tam se nabízí čerstvé maso podléhající zkáze a zároveň jsou tamní hygienické podmínky často nedostatečné. Proto bývají tyto trhy často označovány za původ zoonóz – tedy infekcí přenosných mezi zvířaty a lidmi. Wuchanské mokré tržiště je stále považováno za jedno z možných epicenter současné pandemie.

Thajští celníci zabavili náklad 136 luskounů – nejpašovanějších zvířat na světě

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám