Hlavní obsah

Lidé mohou v Praze nahlédnout do makety lunárního modulu Apolla 11

Novinky, Kristýna Léblová, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K výročí padesáti let od přistání člověka na Měsíci postavilo planetárium ve Stromovce maketu přistávacího modulu Eagle Apolla 11 v reálné velikosti. V celé Evropě jsou modely pouze dva, avšak jen v Praze mohou zájemci nahlédnout dovnitř a na chvíli být v kůži astronauta. Veřejnost může do makety nahlédnout od soboty 20. července.

Staň se astronautem: Maketa Apolla 11 je k vidění ve StromovceVideo: Novinky

 
Článek

„Řekli jsme si, že padesát let od prvního člověka na Měsíci za to prostě stojí. Investovali jsme přes dva miliony korun a modul jsme vlastníma rukama postavili,“ pochlubil se Novinkám ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Jakub Rozehnal.

Vytvořit kopii trvalo přes rok a půl a na její stavbě se podíleli tři lidé. Modul je vyvořený je podle původních nákresů a plánů, které NASA zveřejnila. „Náš modul je dělán s ohledem na stabilitu a bezpečnost. Je sice dělaný trochu z jiného materiálu, protože nepředpokládáme, že poletí do vesmíru, vytvořený je ale podle reálných nákresů a plánů NASA,“ komentoval to Rozehnal.

Foto: Novinky

Do pražského modulu můžete nahlédnout i dovnitř.

Zastaralá technika letů

Naposledy lidé přistáli na Měsíci v roce 1972. „Moc se toho nezměnilo. Před padesáti lety sice přistáli lidé poprvé na Měsíci, nicméně už přes čtyřicet let se tam nelétá, takže samotná technika letů na Měsíc se vůbec nikam neposunula,“ uvedl Rozehnal s tím, že vybavení, které mají astronauti na oběžné dráze k dispozici dnes, je už samozřejmě mnohem sofistikovanější.

Největší pokrok je vidět ve vývoji počítačů. „Počítač, který řídil Apollo 11, byl mnohem primitivnější než počítač, který má dnes každý v kapse. V té době neměl žádnou obrazovku, je tam jenom numerická klávesnice a čísílka,“ směje se Rozehnal s tím, že dnes je to pro nás počítačová prehistorie, nicméně v té době to byl technický zázrak.

Velký krok pro lidstvo

Apollo 11 odstartovalo ze Země 16. července, na Měsíci přistálo 20. července 1969 ve dvacet hodin a sedmnáct minut. Jako první vystoupil z modulu astronaut Neil Armstrong. Když sestupoval z nejnižší příčky žebříku, pronesl slavnou větu: „Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“

Foto: Novinky

Model je v životní velikosti.

Zpátky na Zem se celá posádka vrátila 24. července. „To, že se vrátili, byl v podstatě malý zázrak. Při vylézání z modulu totiž jeden z astronautů zavadil o pojistkovou skříň a ulomil jednu z důležitých součástek, bez které se nedalo odstartovat. Museli improvizovat a místo pojistky použili kus propisky,“ připomněl Rozehnal.

Reklama

Výběr článků

Načítám