Hlavní obsah

Liánovce jako jediný na světě množí jen královédvorský safari park

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové

Liánovce kapské, v dospělosti až dvoumetrové tenké hady, proti jejichž jedu neexistuje protijed, jako jediná zoo na světě úspěšně množí Safari park Dvůr Králové.

Foto: Simona Jiřičková

Královédvorský liánovec kapský

Článek

Královédvorským chovatelům se povedlo odchovat dalších osm mláďat vzácného plaza domovem z jižní Afriky. „Daří se jim výborně. Ochotně přijímají malé žabky, gekony a výjimečně i malé rybky,“ popisuje ošetřovatel Martin Smrček.

Samice vylíhlá spolu s devíti sourozenci v roce 2017 ve Dvoře Králové snesla vajíčka přímo v teráriu.

Ošetřovatelé vejce umístili do inkubátoru, v němž se po dvou měsících vylíhla mláďata. Inkubátor nyní schraňuje další snůšku od jiné samice. Stejně jako před lety, jde o úspěch celosvětového významu.

Královédvorský safari park otevřel Jezero hrochů

Stalo se

Zahrada chová liánovce od roku 2015, kdy do Dvora Králové přišla první háďata z Jihoafrické republiky. Liánovce mohou návštěvníci pozorovat v jednom z terárií expozice Jedovatá Afrika.

„Rozmnožení těchto náročných plazů v druhé generaci potvrzuje, že jsme problematiku zvládli. To je mimořádné cenné a důležité,“ doplňuje Smrček.

Tenké tělo umožnuje liánovcům se hbitě pohybovat ve větvích stromů, kde loví ptáky nebo ještěrky. Chov plazů, jež patří mezi užovky, přitom vyžaduje obrovské úsilí a znalosti.

Liánovcům, kteří ve volné přírodě žijí v podmínkách se střídavým klimatem simulují ošetřovatelé podmínky v jednotlivých ročních obdobích. Zimu tráví hadi ve speciální chlazené místnosti.

Foto: Simona Jiřičková

Chovat tyto náročné plazy není jen tak.

Chov provázejí i další úskalí. Liánovci mají zadní jedové zuby a poměrně prudký jed, na který není antisérum. Jedinou obranu proti uštknutí představuje krevní transfuze, jinak oběť poměrně dlouho umírá na rozklad krve.

„Zejména dospělí jedinci jsou vcelku agresivní. Pokud s nimi musíme manipulovat, vždy tak děláme v kevlarových bezpečnostních rukavicích,“ popisuje Smrček.

Díky královédvorskému chovu liánovců se podařilo doplnit řadu cenných údajů o životě těchto plazů. „Původně se například uvádělo, že mláďata se rodí až o třetinu delší, než je realita,“ doplnil Smrček.

Reklama

Výběr článků

Načítám