Hlavní obsah

Královédvorský safari park otevřel Jezero hrochů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Safari park Dvůr Králové v pátek otevřel jednu z nejpřitažlivějších expozic v podobě nového Jezera hrochů. Tlustokožce, jež v přírodě patří mezi nejnebezpečnější zvířata pro člověka, mají lidé v zoo takřka na dosah tuky. Kousek od hrošího jezera vznikl opravený pavilon hrošíků liberijských. Dvojice expozic obývá spolu s dospělými dohromady unikátní pětice mláďat.

Foto: Simona Jiřičková, ZOO Dvůr Králové

Jezero hrochů v novém

Článek

„Počítáme, že šestičlenné stádo hrochů se letos rozroste o další mládě,“ prozradil ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas.

Hroši, kteří se vrátili po 14leté pauze před pěti lety do Dvora Králové, přivádějí v novém domově na svět mláďata stejně jako v africké domovině. Samice rodí mladé v jezeru podobně jako v deltě Nilu.

Zahradu, jež chová hrochy od roku 1966, proslavil například hroch Davídek na konci 80. let, jedna z hlavních zvířecích hvězd filmu Marie Poledňákové Dva lidi v zoo.

Foto: Simona Jiřičková, ZOO Dvůr Králové

Nejvíce aktivní jsou hroši ráno a večer.

Areál Jezera hrochů mají návštěvníci zoo z vyvýšeného břehu a rezavých mostků v africkém stylu, které nahradily vysloužilou železobetonovou mostovku, jako na dlani.

„Jde o úžasný, naprosto jedinečný pohled, který navozuje přirozený kontakt se zvířaty,“ okomentoval výhled na jezero Rabas.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jezero hrochů

Expozici spolu s největším hroším stádem v Česku tvoří pelikáni, husice modrokřídlé, jeřábi královští nebo antilopy.

„Nejlepší výhled na hrochy je v podvečer, kdy vylézají z vody na pastvu,“ doplnil šéf mezinárodních projektů safari parku Jan Stejskal.

Chystá se pavilon tučňáků

Atraktivitu Jezera hrochů brzy doplní návštěvníky vyhledávaní tučňáci brýloví. Zbytky těchto ptáků žijí u ostrůvků a zátokách při pobřeží Jihoafrické republiky a Namibie. Dovozem skoro třicetičlenné kolonie tučňáků brýlových vznikne historicky první chov v královédvorské zoo.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Pavilon hrošíků

Foto: Simona Jiřičková, ZOO Dvůr Králové

Samice hrošíka s mládětem v novém bazénu

Stavba pavilonu tučňáků za čtyřicet milionů korun představuje jednu z největších připravovaných investic. „Nejdražší bude technologie na úpravu vody, která musí být absolutně čistá,“ přiblížil Rabas, jenž by ve Dvoře Králové v budoucnu rád viděl i lachtany nebo kapustňáky, známé jako vodní krávy.

Investovat si zoo může dovolit díky úvěrům vyjednaných ještě před covidovou pandemií, projektů z příhraniční spolupráce s Poláky a podpoře zřizovatele Královéhradeckého kraje.

Dvoutýdenní hroší mládě ve Dvoře Králové je těžké zahlédnout

Koktejl

Zahrada v posledním půl roce získala skoro 35 milionů korun od dárců z řad veřejnosti. „Tyto prostředky jdou do provozního rozpočtu zoo na podporu jejího chodu, tedy především na chov zvířat,“ upřesnil Rabas.

Foto: Simona Jiřičková, ZOO Dvůr Králové

Mládě hrošíka liberijského

„Safari parku se daří vyrovnávat s dopady koronavirových omezení. Může tak nadále upevňovat pozici jedné z nejlepších zoologických zahrad Evropy,“ poznamenal královéhradecký krajský radní Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Reklama

Výběr článků

Načítám