Hlavní obsah

Kvůli výchově jsem nerozuměl problému rasismu, prohlásil princ Harry

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Princ Harry během online rozhovoru Patrickem Hutchinsonem, mužem, který v červnu zachránil z davu sympatizanta krajní pravice, přiznal, že sám kvůli své výchově a vzdělání nebyl schopen pochopit problém rasismu. To se změnilo až společným životem s jeho ženou, vévodkyní Meghan.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry v rozhovoru s Patrickem Hutchinsonem

Článek

Šestatřicetiletý vévoda ze Sussexu se v rozhovoru, který proběhl minulé pondělí rozhovor pro časopis GQ, svěřil nejen se svými aktivitami na poli tažení proti rasismu, ale i se svou vnitřní proměnou, ke které vedla dlouhá cesta.

Uvedl, že trpěl takzvaným nevědomým zkreslením. Toto zkreslení v případě rasismu znamená, že si všichni drží podvědomě zažité stereotypy o etnikách a jiných minoritách. V řadě případů to může kontrastovat s vědomými názory člověka a projeví se například ve stresových situacích nebo mimoděk prováděných činnostech.

Jinými slovy, nemusíte mít rasistické smýšlení, a přesto si můžete podvědomě v metru odsednout od Roma nebo černocha, aniž byste k tomu dostali jakoukoliv záminku. V některých případech vede podobné zkreslení k takzvanému komplexu bílého zachránce. Zjednodušeně řečeno: Černoši jsou takoví chudáci, že se bez pomoci bělochů neobejdou.

Černošský aktivista zachránil bělocha, na kterého se vrhl dav

Evropa

V případě prince Harryho může prý jeho výchova a vzdělání. „Se vzděláním a výchovou, které se mi dostalo, jsem neměl tušení, co nevědomé zkreslení je. Neměl jsem tušení, že existuje. A pak, bohužel to musím říct, mi trvalo mnoho a mnoho let, než jsem si ho uvědomil,“ dodal Harry s tím, že mu pomohlo zejména dívat se na svět očima jeho manželky Meghan.

Takhle se má člověk chovat, pochválil Harry

Harry nezapomněl připomenout Hutchisonovu záchranu Bryna Malea, na kterého se během červnových protestů vrhl dav. Hutchinson se skupinou čtyř svých přátel odnesl Malea, který patřil do tábora odpůrců hnutí BLM, do bezpečí. „Není to černí proti bílým, je to všichni proti rasistům,“ uvedl Hutchinson tehdy.

„Myslím, že jsi zářným příkladem toho, jak by se člověk měl chovat a fungovat,“ sdělil Harry Hutchinsonovi. Pro padesátiletého fitness trenéra a otce čtyř dětí z jižního Londýna bylo setkání s princem splněným snem. Oslovoval ho neformálně Harry a v rozhovoru se svěřil, že byl velkým obdivovatelem jeho matky, princezny Diany.

Reklama

Výběr článků

Načítám