Hlavní obsah

Černošský aktivista zachránil bělocha, na kterého se vrhl dav

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní demonstrace v Londýně se zvrhly v násilné potyčky mezi černošskými aktivisty a přívrženci krajní pravice, které měly za následek mimo jiné 113 zatčených. Pozornost světových médií však upoutal i čin Patricka Hutchinsona. Spolu se svými přáteli osobní trenér zachránil z davu muže, který podle svědků patřil k sympatizantům krajní pravice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Černoch na demonstraci Black Lives Matter odnáší do bezpečí demonstranta z ultrapravicové akceVideo: Reuters

 
Článek

Když protesty v sobotu nedaleko nádraží Waterloo přerostly v násilnosti, zahlédli čtyři Hutchinsonovi přátelé bílého muže, který ležel na schoulený na schodech a zle na něj dotíral rozhořčený dav. „Byli tam i lidé, kteří se ho snažili bránit, ale neúspěšně,“ uvedl Hutchinson v rozhovoru pro Channel 4.

Podle svědků patřil muž ke skupince příznivců krajní pravice, která se dostala do konfliktu s protestujícími. Skupinka utekla a zanechala zraněného muže na schodech. Než mu však dav mohl provést něco dalšího, dostal se k němu Hutchinson se svou skupinou.

Hutchinsonovi kamarádi, povoláním instruktoři bojových umění či bodyguardi, muže obstoupili a nedovolili nikomu se přiblížit. „Byl jsem poslední, kdo k němu dorazil. Hodil jsem si ho přes rameno a vydal jsem se s ním pryč,“ uvedl Hutchinson. Lidé se stále snažili bělocha praštit, skupinka si s nimi však poradila.

Foto: Profimedia.cz

Identitu muže se dosud nepodařilo zjistit, předpokládá se však, že patřil k sympatizantům krajní pravice.

Muže pak Hutchinson předal policistům, kteří zavolali zdravotníky. Až později se dozvěděl, že neznámý muž má být přívržencem krajní pravice. Jeho identitu a jeho politickou příslušnost, se však dosud zjistit nepodařilo. Podle Hutchinsona patřil běloch nejspíš k přívržencům ultrapravicové protiislamistické Ligy na obranu Anglie (EDL), která se demonstrantům postavila.

„Takhle jsem o tom nepřemýšlel. Viděl jsem pouze lidskou bytost na zemi. Neskončilo by to dobře, kdybychom nezasáhli,“ řekl Hutchinson. Dodal, že kdyby někdo ze strážníků v americkém Minneapolisu, kteří přihlíželi smrti černocha George Floyda, zasáhl podobně, mohl by být Floyd ještě naživu.

Násilnosti při demonstraci v Londýně: Nepřijatelné, hlásí ministryně

Evropa

Pierre Noah, jeden z Hutchinsonových přátel, uvedl, že ten den zachránili životů více. „Život toho muže, který by byl během chvíle umlácen, ale taky těch mladíků, kteří by za to dostali doživotí,“ uvedl Noah pro BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám