Hlavní obsah

Kuchařka se pochlubila obřím citrusovým hybridem

Obrovským citrusovým plodem vážícím 2,6 kilogramu se minulý týden na sociálních sítích pochlubila Melissa Palinkasová – vášnivá kuchařka a majitelka restaurace v australském Perthu. Ponderosu, citrusový hybrid pomela a citronu, dostala od farmářů ze Západní Austrálie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na snímku Palinkasová porovnává darovaný citrus ponderosa s klasickým citronem. Zatímco běžný citron se jí bez problémů vejde do dlaně, hybrid skoro dosahuje velikosti její paže.

Plod extrémních rozměrů dostala od farmářů z městečka East Fremantle a využila jej k výrobě salátu a limoncella – alkoholického likéru vysoce rozšířeného především v Itálii.

„Je sladký, tak jsem jej oloupala a udělala ponderosa salát s cuketou, zelenými olivami a citronovým dresinkem. Vnitřní část se podobá plodu australského citrusu australasica, šťávou z něj jsem salát nakonec pokapala,” popsala Daily Mailu kuchařka z Austrálie.

Citrus ponderosa není pěstován komerčně, většinou jej nadšenci do zahradničení využívají k dekorativním účelům. Může být ale použit také jako alternativa klasických citronů do džemů, koláčů a jiných receptů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám