Hlavní obsah

Křižíkova fontána se vrací k životu, chystá velkolepou světelnou i ohnivou show

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Leblová, jdu
Praha

Křižíková fontána na pražském Výstavišti se po čtyřech letech probouzí opět k životu. Akrobatický soubor Pyroterra zde na léto připravuje vlastní světelnou a ohnivou show vzdávající hold vynálezci Františku Křižíkovi. Přímo na fontáně nacvičovali herci a akrobaté poprvé v pondělí večer. Podívejte se na video plné ohně, vody, barevného světla a hudby.

Křižíkova fontána se vrací k životu, na léto chystá velkolepou světelnou a ohnivou show. Podívejte se na ukázkuVideo: Novinky

 
Článek

„Říkáme tomu živelná show, je to soubor různých efektů, tance a akrobacie. Používáme tady světelné kostýmy a rekvizity, digitální efekty, využíváme také blesky, ohně, plamenomety a samozřejmě podsvícenou fontánu, což je jádro samotné show,” řekl režisér a autor představení Magická fontána Marek Solnička z českého akrobatického souboru Pyroterra.

Představení bude doprovázet i hudba skladatele Juraje Kličky, kterou kromě živých hudebníků „zahrají” i blesky. Jako nosič pořadatelé využijí zařízení nazvané Teslův transformátor, které do okolí šlehá elektrické výboje o milionech voltů.

Foto: Novinky

Představení Magická fontána využívá vlastní speciální světelné repliky

Světelná show totiž vzdává hold českému vynálezci Františku Křižíkovi, který svoji fontánu veřejnosti představil v roce 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy.

Velkou rekonstrukcí prošla fontána o sto let později, v roce 1991. Poslední čtyři roky byla mimo provoz, během těchto let byla doplněna o nová LED světla, která mají nabízet kromě silnějšího osvětlení i širší škálu barev, a také o nový systém filtrace vody.

Předzvěst podzimního Signal festivalu: Instalace na Výstavišti připomněla Den Země

Domácí

Soubor Pyroterra funguje už od roku 2006, v posledních letech vystupovali spíše v zahraničí. K přípravám svých show využívají vlastní technologie, které již ozkoušeli například při zahájení předloňského ročníku Eurovize v Tel Avivu.

„My jsme po asi deseti letech, kdy jsme působili primárně v zahraničí, přišli do České republiky, kde jsme si chtěli udělat vlastní scénu. Plánujeme, že představení snad bude moci i expandovat do zahraničí,” přiblížil autor představení Marek Solnička.

Foto: Novinky

Křižíkova fontána byla doplněna o nová LED světla, která umožňují silnější osvětlení i větší škálu barev

Představení Magická fontána bude mít premiéru 8. července, tedy na 174. výročí narození Františka Křižíka. Poté by mělo následovat dalších šest letních repríz.

„Zatím nevíme, jaká opatření budou platit. Prodáváme jen 30 procent kapacity areálu, abychom měli rezervu. Představení se bude odehrávat i za deště, v případě špatného počasí mohou diváci sedět pod střechou,” doplnil Solnička. Maximální kapacita areálu je pro 1500 diváků.

Mezinárodní den muzeí přichází letos s tématem Budoucnost muzeí: obnova a nové vize

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám