Hlavní obsah

Kolem Uranu je modrý prstenec

WASHINGTON

Jeden z nově objevených prstenců kolem planety Uran je nebesky modrý. Nezvyklou barvu mu propůjčuje složení z podobně nepatrných částeček, jako je tomu u nadzemské oblohy. Prstenec Uranu se navíc nápadně podobá vnějšímu prstenci kolem planety Saturn.

Článek

"Modré jsou proto, že jde o malinké částečky," vysvětlil expert z Kalifornské univerzity v Berkeley Imke de Pater. "Ze stejného důvodu je modrá i obloha. Jsou to malé částečky, jež rozptylují světlo domodra," dodal.

Většina prstenců kolem planet je zbarvena dočervena, což je dáno velikostí částic, z nichž jsou složeny. A to je také důvod, proč vnější prstenec Uranu dlouho unikal pozornosti astronomů. Mylně totiž prstence hledali v infračervené oblasti spektra.

Modrá obruč Uranu skrývá malý měsíc zvaný Mab. Vědci se domnívají, že při dopadu meteoritů se z měsíce Mab uvolňují drobné úlomky. Ty větší zůstávají na oběžné dráze kolem měsíce nebo jsou odneseny pryč.

Ty menší však poletují kolem a následně vytváří prstenec. Prstenec byl objeven až při srovnání údajů z Keckova teleskopu na Havajských ostrovech a fotografií pořízených Hubbleovým vesmírným dalekohledem. Vědci nyní pátrají po prstencích kolem dalších planet; dokonce i kolem Marsu.

Reklama

Výběr článků

Načítám