Hlavní obsah

Kdo koho táhne? Ukrajinci a Rusové se přou o zajatý tank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulých dnech se na sociálních sítích objevilo video ukrajinského tanku, který za sebou táhne ukořistěný ruský tank T-90. Jenže záhy začalo kolovat video, které celou situaci ukazuje obráceně. Ruský T-90 táhne ukrajinský stroj. Je jasné, že jedno z videí je přehráno obráceně. Zastánci obou táborů se přou o to, které je pravdivé. Zdá se, že pravda je na ukrajinské straně.

Foto: Twitter Rob Lee

Tank táhnoucí tank. Záznam vyvolal otázky, kdo táhne koho. Ukrajinský tank je na snímku vpravo.

Článek

Z videí není jasné, kde a kdy se situace odehrála. Obě se začala objevovat na sociální síti Telegram. To, kde ukrajinský tank táhne ruský, zveřejnil na svém Twitteru analytik Rob Lee.

Záhy se začalo objevovat video, kde naopak ruský tank táhne ukrajinský. Nelze vyloučit, že jde původně o vtip, někteří prorusky ladění uživatelé nicméně tvrdí, že to Ukrajinci pustili video pozpátku, aby předstírali své bojové úspěchy.

Prvním, čeho si lze všimnout, je to, že hojně sdílené video, kde ruský tank táhne ukrajinský, je opatřeno vodoznakem Clideo. To je stránka, na kterou lze nahrát video a převést ho na video pozpátku. Tento vodoznak ovšem mohl být přidán až dodatečně.

Druhou věcí je pak postava sedící na přední části ukrajinského tanku. To naznačuje, že ukrajinský tank směřuje dopředu. V opačném případě by sezení zády ve směru jízdy nebylo na tanku nic příjemného a nedávalo příliš smysl.

Dalším argumentem pro „ukrajinskou“ verzi je pak pomalování tanku písmeny Z. Toto značení je totiž velice individuální a jednotlivé stroje jdou od sebe v řadě případů dobře poznat. V tomto případě Rob Lee dokládá fotku z boje vyřazeného ruského tanku, který má na sobě stejné značení.

Invazi u Kachovky narušili Romové. Ukradli Rusům tank

Evropa

Uživatelé také řeší napnutí tažného lana, které má dokazovat, že ruský tank táhne ukrajinský.

Další zase poukazují na mračna prachu, která se mají objevovat u předku ukrajinského tanku, což má znamenat, že je tank tažen. Oblaka prachu ale mohou mít různé příčiny a vzhledem ke kvalitě videa není jednoduché je vysvětlit. V neposlední řadě padá často argument, že autor videa se logicky spíše zaměřuje na ukořistěný tank, v tomto případě je v centru nahrávky právě ruský stroj.

Vše nasvědčuje tomu, že se opravdu jednalo o ukrajinský tank, který odtahoval ten ruský. Ať už to bylo jakkoliv, celá situace ukazuje, jak absurdní směr někdy dokáže nabrat informační válka na sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám