Hlavní obsah

Kávu si objednáte u člověka, donese ji ale robotická kočka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dnes už není výjimkou, že lidskou práci hravě zvládají roboti. Jeden takový rozváží objednávky v kavárně v pražském obchodním centru. Zákazníci si ho pochvalují, úsměv vykouzlí na tváři hlavně dětem, protože robot i reaguje na dotek a mluví. Zvládne i překážky v prostoru a na jedno nabití vydrží celý den.

Kávu si objednáte u člověka, ale donese vám ji speciální robotVideo: Novinky

 
Článek

„Robot není jen marketingovým nástrojem,“ říká Věra Skalová z firmy, která robotické číšníky pronajímá. „Je to vynikající pomocník, přiveze jídlo a pití, zároveň zákazníky pobaví,“ dodává.

Nový lakovací robot automobilů zvládne i umělecká díla

AutoMoto

Přitom funguje jednoduše – stačí, když obsluha vloží objednávku na tác, zaklikne na obrazovce příslušný stůl a robot si už poradí sám. Protože je vybavený senzor a kamerami, ve zmapovaném terénu se vyhne i nečekaným překážkám. Jeho reakční doba je totiž pouhá půlvteřina.

Kromě rozvážky umí zákazníky při vstupu pozdravit a uvést k volnému stolu. Objednávky ale pořád musí přijímat obsluha, robot je jen rozváží.

Foto: Novinky

Robot má podobu kočky, reaguje na dotyk a umí mluvit česky.

„Je to pro nás velký pomocník, díky němu se tolik nenachodíme,“ svěřila Novinkám číšnice Kosmína. Právě kavárna, ve které pracuje, začala robotickou kočičí číšnici k roznášení objednávek využívat. Kromě češtiny stroj samozřejmě ovládá i všechny světové jazyky.

Museli jsme se hned nechat obsloužit

„Reakce zákazníků jsou velice pozitivní, zejména u dětí, pro které je to veliká atrakce, robot na ně mňouká a může jim i něco říct,“ pochvaluje si Věra Skalová.

Nahradí vás v práci robot? Vědci ze Švýcarska srovnali ohrožení tisícovky profesí

Koktejl

Spokojeni s novinkou jsou také návštěvníci kavárny. „Jsem překvapený, nikdy jsem to neviděl, hned jsme si tu objednali. Je neuvěřitelné, jak jde technologie dopředu,“ žasl po netradičním zážitku zákazník Jiří.

Foto: Novinky

Robota si přítomní zákazníci natáčeli na telefony, všem se moc líbil.

Robotický číšník se vyrábí ve dvou provedeních, větší unese čtyři podnosy, menší, který je určený spíše pro kavárny, pak dva. Po plném nabití by měl vydržet celodenní provoz.

Elektrickou obsluhu používají už ve stovce podniků v Česku. A to nejen v Praze, ale třeba i na Šumavě, v Lovosicích, Špindlerově Mlýně, Trutnově, v Karlových Varech, Pardubicích nebo v Uherském Brodě.

Český středoškolák vyrobil robota pomocníka. Usnadní život vozíčkářům

Muži

První robočíšník v nákupním centru vás pak může obsloužit v kavárně Creperie v Palladiu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám