Hlavní obsah

Kalifornští lososi by kvůli suchu nedoplavali k oceánu. Budou je vozit

– Los Angeles

Sucha v Kalifornii si žádají, aby se lososi tentokrát vydali k oceánu neobvyklou cestou - po silnici, napsal deník The Guardian. Tamní úřady se chystají k pobřeží převézt přes 15 milionů lososích mláďat, chovaných v Centrálním údolí ve střední části státu, protože podle projekcí bude voda v řekách, kterými ryby obvykle cestují, příliš teplá a říční hladina dosáhne historického minima.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozsáhlá operace má zajistit „nejvyšší stupeň přežití mladých lososů na jejich nebezpečné pouti k Tichému oceánu”. „Převážení lososích mláďat na vypouštěcí místa níže po proudu se ukázalo jako jedna z nejlepších možností, jak zvýšit míru přežití (lososů) na cestě k oceánu v době sucha,” uvedl Jason Julienne, který dohlíží na líhně ryb v části Kalifornie.

Neměňte si jméno na „Losos“, žádá Tchaj-wan

Koktejl

Kalifornie nyní zažívá druhý rok sucha poté, co v zimě spadlo nebývale málo srážek. Podle kalifornských vodohospodářů jde o čtvrtý nejsušší rok v záznamech.

Losos čavyča, původní kalifornský druh, potřebuje k přežití studenou vodu. Jeho tradiční útočiště v chladných severních přítocích řeky Sacramento ale zablokovaly přehrady. Předseda kalifornské asociace pro lososy John McManus listu Chronicle sdělil, že si iniciativy pro záchranu lososa váží. Zároveň ale podotkl, že vedení státu i federální vodohospodáři umožňují, aby byla velká část vody odváděná z řek a potoků k zavlažování polí. Právě to podle něj představuje zásadní problém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám