Hlavní obsah

Japonští vědci vyšlechtili průsvitnou žábu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonští vědci přišli s originální metodou, jak provádět zkoumání žab bez toho, aby je bylo nutné pitvat. Křížením totiž byli schopni vyšlechtit žábu s průsvitnou kůží, skrze níž jsou vidět její vnitřní orgány. Dalším krokem, jímž si chtějí badatelé usnadnit výzkum, je prý vyšlechtění žab, které budou svítit.

Článek

Tým profesora Masajuki Sumidy z univerzity v Hirošimě zkoumá biologii obojživelníků, a proto se snažil najít způsob, jak přímo pozorovat stav jejich vnitřních orgánů a jejich reakci na nejrůznější experimenty. Pro křížení si biologové vybrali dva výjimečně světlé jedince japonského skokana (rana japonica), kteří disponovali "albínským" genem. Potomci těchto albínů pak měli kůži natolik světlou, že skrze ni prosvítaly vnitřní orgány.

Zoologové zvířata s průsvitnou kůží už zaznamenali, ale ta známá žijí dlouhodobě pod vodou.

"Průsvitné žáby budou užitečné především jako laboratorní zvířata, protože pak je jednodušší a levnější pozorovat...například postup rakoviny, růst a stárnutí vnitřních orgánů nebo účinek léků," vysvětlil Sumida.

Vědci se chystají i na další pokus. Chtějí žabám do vybraných genů vpravit fluorescentní proteiny, které by způsobily, že obojživelníci budou občas světélkovat. Tento postup by vědcům pomohl při výzkumu "problematických" genů, protože aktivní gen by se vždy rozsvítil a indikoval vědcům svou funkci v reálném čase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám