Hlavní obsah

Japonští inženýři vyvinuli robota - rybu

Právo, Vladimír Plesník
HIROŠIMA

Japonští vědci stvořili robota v podobě ryby. Robot dokáže podávat informace o prostředí, v němž se pohybuje, a časem by tak mohl být využíván na pozorování ryb v oceánu či kontrolovat ropné plošiny před poškození.

Článek

Robota o délce osmdesát centimetrů vymodelovali podle ryby koi, dekorativního druhu kapra oblíbeného v Japonsku a Číně. Dálkově ovládaný stroj bílé, červené a zlaté barvy se senzory v tlamě dokáže obratně manévrovat ve vodě díky podobnémuo pohybu ocasu jako živé ryby.

"Jeho čidla dokáží zjistit koncentraci kyslíku ve vodě, na níž závisí zdraví ryb," řekl listu The Japan Times vedoucí projektu Tecuo Ičikizaki z ústavu Rjomei Giken v Hirošimě, který podporuje společnost Mitsubishi. Cena jednoho robota činí 30 miliónů jenů (7, 5 miliónu korun).

Pro Japonce kapři koi symbolizují posvátnou sílu, moudrost a štěstí, a to už od třetího století našeho letopočtu. Samurajům sloužili při meditacích před bojovými akcemi jako zdroj energie.V jezírkách a nádržích uprostřed okrasných zahrad je chovají obchodníci, aby byli jisti, že nic nepokazili. Schopnost odolných a vitálních kaprů bojovat se silným proudem Japonci považují za vhodný vzor pro mladé hochy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám