Hlavní obsah

Jako když vypouštíte vanu. Sicílie zažila meteotsunami

Novinky, pal

V sicilském přístavu San Leone to v minulých dnech vypadalo, jako kdybyste vytáhli špunt z vany. Voda začala náhle klesat, až začaly být zřetelné kameny na mořském dně. Podívanou způsobil přírodní jev, kterému místní říkají „marrobbio“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorologické tsunami odsálo vodu ze sicilského přístavuVideo: AP

 
Článek

To, čemu Sicilané říkají „marrobbio“, se ve skutečnosti nazývá meteorologické tsunami, nebo také meteotsunami. K jejímu vzniku dochází vlivem rychlé změny tlaku na moři. K této změně může dojít vlivem prudké bouřky, nebo při přechodu fronty.

Tání ledovce může na Aljašce vyvolat megatsunami vysokou přes 300 metrů

Věda a školy

Během relativně krátké doby se dokáže změnit výška hladiny o 2–5 cm (1 hPa změní výšku hladiny o cca 1 cm). Vzniklé vlny se dají do pohybu a za určitých okolností mohou u pobřeží narůst do mnohem větší výšky. Podobně jako klasické tsunami se tyto vlny zvedají se snižující se hloubkou moře. Největší výšky pak dosahují v dlouhých a úzkých zátokách.

Sicílie chce po krizi zpátky turisty. Zaplatí jim část nákladů

Koronavirus

Podle organizace pro ochranu životního prostředí Mereamico, které patří autorství videa, se „marrobbio“ odehrává především na jaře a na podzim. „Hladina moře se takto zvyšuje po zemětřesení nebo před vlnou tsunami, nic takového ale na Sicílii hlášeno nebylo,“ sdělil pro agenturu AP mluvčí organizace.

Podle místních médií byl tento jev zaznamenán během 28. a 29. května také v dalších částech Sicílie a na ostrovech Pelagie. Hladina moře se však po krátké době vrátila k normálu. Meteotsunami tedy není nic výjimečného, ale může jít o zajímavý zážitek.

Reklama

Výběr článků

Načítám