Hlavní obsah

Instalatér objevil ve zdech kostela zazděné peníze a šeky. Dostane vysokou odměnu

Krádež, při níž kdosi odcizil houstonské církvi Lakewood Church v roce 2014 přes 600 tisíc dolarů (13,5 milionu korun), zůstávala roky nevyřešená. Minulý týden však instalatér provádějící opravy v kostele, který patří církvi, objevil část peněz schovaných ve zdi na veřejných toaletách. Za to, že svůj objev neprodleně oznámil, mu nyní připadne odměna ve výši 20 tisíc dolarů (451 tisíc korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve zdech kostela Lakewood Church našel instalatér ukryté šeky i hotovostVideo: AP

 
Článek

Instalatér, který se veřejnosti představil jako Justin, byl součástí skupiny řemeslníků, kteří pracovali na renovacích „megakostela”.

Megacírkve a megakostely
Megacírkev či megasbor je označení pro protestantský sbor, jehož bohoslužby navštěvuje nejméně 2000 návštěvníků týdně. Svatostánkům, kde se scházejí, se pak říká megakostely. V USA jich je evidováno více než 1300. Některé megakostely pak připomínají spíše sportovní arény. Lakewood Church založená v padesátých letech pastorem Johnem Osteenem sídlí od roku 2005 přímo v budově Compaq Center, která do roku 2003 sloužila jako multifunkční sportovní aréna a byla domovem pro basketbalový celek Houston Rockets. Tato megacírkev patří mezi největší a nejvíce vydělávající církve v USA. Týdně navštíví tamní bohoslužby kolem 52 tisíc lidí. Mše jsou navíc vysílány různými televizními stanicemi. Právě ona masovost a zaměření na vydělávání peněz (některé církve razí nechvalně proslulou teorii prosperity) bývá největší kritikou megacírkví. I proto, že používají klasické obchodní strategie, jakými jsou průzkum trhu nebo modely velkých obchodních řetězců, se jim někdy posměšně říká McChurch.

„Byl tam uvolněný záchod, a proto jsme museli odstranit obklady ve stěně. Odsunul jsem nějakou izolaci a ze zdi vypadlo asi pět set obálek,“ uvedl Justin v rozhovoru pro rozhlasovou stanici 100,3 The Bull.

Justin poté kontaktoval nadřízeného a všechny peníze mu předal. Ten následně informoval představitele církve a policii.

Kolik bylo ve stěně nalezeno peněz, policie vzhledem k obnovenému vyšetřování nesdělila. V roce 2014 bylo církvi ukradeno 200 tisíc dolarů v hotovosti a 400 tisíc dolarů v šecích.

Ještě v roce 2016 církev vzhledem k tomu, že se viníka nepodařilo vypátrat, darovala 20 tisíc dolarů organizaci Crime Stoppers.

Tři dělníci našli zlaté cihly za miliony. Soud musel určit, který z nich je nálezce

Koktejl

To je komunitní program, který umožňuje lidem anonymně sdělovat informace o kriminální aktivitě. Představitelé tohoto programu se nyní rozhodli darovat peníze instalatérovi.

„Dar mu přeposíláme, protože je jeho právoplatným držitelem. Udělal správnou věc,“ uvedla pro CNN představitelka houstonské pobočky Crime Stoppers Rania Mankariousová s tím, že peníze by si mohl klidně nechat a nikdo by si toho nejspíš nevšiml.

„Nevím, jak moc vám poděkovat. Tohle jsou těžké časy, ale chtěl jsem udělat správnou věc a udělal jsem správnou věc,“ neskrýval podle Mankariousové dojetí instalatér.

Foto: AP

Ve zdech kostela Lakewood Church našel instalatér ukryté šeky i hotovost.

Reklama

Výběr článků

Načítám